Britisk befolkningsstudie: Coronaimmunitet falder hastigt efter infektion

Gentagne screeninger af 365.000 briter viser, at antallet af mennesker med covid-19-antistoffer i kroppen er faldet med 26 pct. i løbet af sommeren. Det svækker håbet om at opnå flokimmunitet.

Shopping iført mundbind i SuperBrugsen er et syn, vi måske skal vænne os til, hvis infektion med coronavirussen viser sig ikke at give langvarig immunitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man håber på, at vi med tiden kan opbygge en vis flokimmunitet over for covid-19, er der ikke meget støtte at hente i et nyt britisk befolkningsstudie.

Tre gentagne screeninger af 365.000 briter foretaget mellem juni og september af forskere fra Imperial College London viser, at antallet af mennesker med covid-19-antistoffer i kroppen er faldet med 26 pct. i løbet af sommeren.

Projektets målinger viser, at seks procent af de involverede havde antistoffer mod virussen i slutningen af juni – men da den anden bølge tog fat i Storbritannien i september, havde kun 4,4 pct. antistoffer i blodet.

Det skriver Sky News tirsdag morgen.

»Flokimmunitet er uopnåelig«

Studiet er endnu ikke peer reviewed, men de foreløbige resultater svækker håbet hos nogle forskere og politikere om, at en gradvis spredning af smitten vil føre til flokimmunitet.

Professor Helen Ward siger til Sky News, at resultaterne er en betydelig indikation om, at »flokimmunitet er uopnåelig«.

»Hvis 95 af 100 mennesker stadig er modtagelige, er vi langt fra noget, der overhovedet ligner en bred beskyttelse imod fortsat smitteoverførsel. Det er ikke noget, man kan bruge som strategi for infektionskontrol,« siger hun.

Det er omdiskuteret, hvor stor en andel af befolkningen, som skal have haft smitten – med eller uden symptomer på sygdom – før en flokimmunitet indfinder sig.

Nogle forskere mener, at mindst 50-60 pct. af befolkningen skal have været smittet, før virussen får svært ved at sprede sig. Andre har argumenteret for, at det kræver betydeligt færre.

Men faldet i antistoffer over tid antyder, at covid-19 vil kunne inficere folk igen og igen ligesom andre coronavirusser som den almindelige forkølelse.

Wendy Barclay, en infektionsmediciner involveret i befolkningsscreeningen, siger til Sky News, at antistofferne hos tidligere smittede lader til at toppe tre-fire uger efter infektionen, hvorefter de langsomt svinder.

Det er stadig uvist, om man er mindre modtagelig for en anden runde af infektion. På verdensplan er der nu registereret 43,5 mio. smittede. Der har været rapporter om nogle håndfulde personer, som er blevet smittet to gange.

Det britiske befolkningsstudie har ikke målt for eksempelvis de såkaldte T-celler, som også spiller en rolle i immunsystemet. En vis immunitet over for coronavirussen er derfor ikke udelukket.