Bogholder optog chefens sjofle opkald: Gæt, hvem af dem der røg i fængsel

Hun var bogholder på et gymnasium i Indonesien – han den nye rektor. Hun frygtede for sit job, da han begyndte at fremture med slibrigheder og forslag. Det havde hun også god grund til.

Morgengry over Mataram på Lombok. Fold sammen
Læs mere

Gymnasiets bogholder Nuril Maknun var udsat for vedholdende seksuelle krænkelser fra sin chef, rektoren.

På skolen på den indonesiske ø Lombok beskrev han ofte og gerne sit sexliv og pressede hende til at have en affære. Efter arbejdet kunne han finde på at ringe til hende og fortsætte sine slibrige monologer.

»Den slags samtaler fandt sted så ofte, at jeg slet ikke har tal på det,« sagde Nuril i et nyligt interview og tilføjede:

»Jeg sagde til ham, at han havde brug for en psykolog.«

Efter flere måneder med den slags uønsket opmærksomhed optog hun en af hans opringninger, så hun havde beviser på hans opførsel.

Resultat: Hun mistede sit job og røg i fængsel. Omvendt er hans karriere uforstyrret.

Nuril Maknuns sag er nu indklaget for Indonesiens højesteret, og den er samtidig blevet et meget offentligt eksempel på landets svigtende evne til at beskytte kvinder mod uønsket seksuel adfærd – og på retssystemets noget lunefulde karakter.

Advokater kan fortælle, at uønsket seksuel adfærd og sjofle tilråb kun er alt for almindelige på Indonesiens arbejdspladser, og at kvinderne nærmest er værgeløse, når de udsættes for den slags.

»Vi har ikke de nødvendige love, som kan beskytte kvinderne og tage hånd om den type overgreb,« siger kvindesagsaktivisten Tunggal Pawestri.

Kolleger kopierede optagelse

Nuril er en 40-årig mor til tre, som er født og opvokset på Lombok, den konservative, overvejende muslimske ø lige øst for Bali. I 2010 fik hun et midlertidigt job som bogholder på et gymnasium i Mataram, som er hovedbyen på Lombok.

Nuril Maknun, der afslørede sin lumre chef, virker noget lamslået efter at have modtaget sin dom på seks måneders fængsel. Dommen skyldes en kontroversiel lov imod udbredelse af uanstændigt materiale. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIKONG.

Hendes kvaler begyndte i 2013, da der kom en ny rektor på skolen. Som så mange andre indonesere bruger han kun et enkelt navn, Muslim.

I april begyndte hr. Muslim at henvende sig til hende i sjofle vendinger. Han udmalede sine seksuelle eskapader med en anden ansat og pressede på for også at indlede en affære med Nuril, fortæller hun.

To gange mødtes skolens ansatte på hoteller. Og begge gange viste rektor Muslim hende pletter på sit sengetøj, som angiveligt stammede fra seksuelt samkvem med den anden ansatte. Nuril Maknun frygtede, at hun kunne miste sit job, hvis hun klagede over behandlingen. Især fordi der var tale om et midlertidigt job.

Samtidig gav rektor Muslim andre det indtryk, at de havde indledt en affære. Blandt andre Nurils mand. Så for at bevise sin uskyld optog hun i august 2013 en af Muslims opringninger. Den 15 minutter lange telefonsamtale var ganske typisk, siger hun: Rektor beskrev i malende detaljer sit sexliv. (Hvilket The New York Times kan bekræfte efter at have gennemlyttet båndet).

Hun afspillede båndet for sin mand og en kollega. Flere måneder senere hørte en anden kollega om båndet og kopierede det, da Nuril var ude af lokalet. Kun en halv snes mennesker kendte til optagelsen, og der gik mere end et år endnu, før rektor Muslim selv hørte om den.

Han tilbød at forlænge hendes ansættelse, hvis hun slettede optagelsen, fortæller Nuril. Det havde sikkert ikke forhindret kopier i at cirkulere, men det ville have gjort det sværere for hende at sagsøge ham. Da hun nægtede, blev hun fyret.

Retssagen i Mataram

Gentagne forsøg på at kontakte rektor Muslim har ikke givet noget resultat. Men ifølge hans advokat, Asmuni, er rektoren det virkelige offer i sagen. Fru Nuril har, mener han, brudt loven og fortjener derfor en fængselsdom.

»Mænd har også krav på at blive beskyttet af loven,« siger Asmuni. »Hun er en utaknemmelig person, som ikke kender sin plads.«

Tre måneder efter fyringen af Nuril Maknun gik rektor Muslim til politiet og anklagede hende for ærekrænkelse. Politiet forhørte Nuril adskillige gange og endte så med at anholde hende i marts 2017.

Luftbillede af muslimer under bøn i landsbyen Labuhan på Lombok. Den smukke ø lige øst for Bali er muslimsk og temmelig konservativ. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR.

»Jeg kan ikke forstå, hvad der skulle være ærekrænkende ved det,« siger hun. »Når det nu er ham selv, der fortæller om sin dårlige opførsel.«

Anklagemyndigheden endte da også med at beskylde hende for at distribuere uanstændigt materiale og droppe sigtelsen for ærekrænkelse. Herefter tilbragte Nuril to måneder i et fængsel på Lombok.

Under retssagen vidnede lærere fra gymnasiet og fortalte, at det var dem – og altså ikke Nuril – der havde kopieret optagelsen og sendt den rundt via internettet. Retssagen endte med at frifinde Nuril Maknun.

Men det var ikke slutningen på historien.

Hvordan gik det så rektor?

I Indonesien kan anklagemyndigheden appellere en frifindelse. Og anklageren valgte at tage sagen til højesteret, hvor dommen fra november blev underkendt – uden en høring – og Nuril Maknun blev kendt skyldig i at have distribueret uanstændigt materiale.

De tre dommere idømte hende seks måneders fængsel og en bøde på 226.000 kroner – en formue for Nurils familie.

Nuril Maknun

»Jeg var virkelig chokeret. For vidnerne havde tydeligt sagt, at det ikke var mig, der distribuerede materialet.«


Dommen udløste offentlig bestyrtelse og vrede. Indonesiens præsident, Joko Widodo, som gerne vil genvælges i april, er gået ind i sagen, og det samme er justitsministeriet.

Men rektor Muslim synes ikke påvirket af affæren. Da optagelsen blev offentliggjort, blev han fjernet som rektor – men kun for at blive indsat i en højere, administrativ stilling.

»Han er sund og rask,« siger Asmuni, hans advokat. »Han har stadig myndighedernes tillid. Han har stadig magten.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist