Australske soldater massakrerede civile: »De unge soldater skulle lære at tage liv«

Australske myndigheder er ved at grave en virkelig skrækindjagende historie frem om australske soldaters brutalitet i Afghanistan, og den er en håndbog fra helvede i, hvordan man dræber et andet menneske.

Her ses australske specialstyrker køre om bord i et lastfly, som Rusland har stillet til rådighed ved deres første indsats i Afghanistan. Nu er disse styrker mistænkt for at stå bag drab på civile. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Coombe/AFP/Ritzau Scanpix

De australske militære anklagemyndigheder kunne ikke tro, hvad de hørte. At deres egne soldater havde dræbt civile i Afghanistan og forsøgt at camouflere det som resultatet af kamphandlinger.

At det ovenikøbet var de australske specialstyrker med det samme navn som deres britiske kolleger, Special Air Service eller SAS, som de hedder i den militære jargon, vakte endnu større bestyrtelse.

Disse soldater er eliten. De er veltrænede. De går ikke amok. De er manualen på tænksomme, men også beslutsomme soldater, der kan deres håndværk. Og det er ikke at dræbe uskyldige civile.

Men efterhånden som generalmajor i det australske auditørkorps Paul Brereton gravede ned i historierne fra Afghanistan, stod det klart, at Australien stod over for sin værste sag siden Anden Verdenskrig og måske længere endnu. Overlagt mord på 39 civile afghanere og alle drabene skjult for offentligheden. Men det skulle snart blive langt værre.

Bloddåb

Ifølge de foreløbige undersøgelser, skriver flere britiske og australske aviser, var mordene også en manddomsprøve for unge medlemmer af specialstyrkerne. En ældre soldat tog en civil til fange, og så skulle den unge dræbe vedkommende. Bagefter camouflerede man det med at give den dræbte et gevær i hånden og tog et billede af det.

Og lad os lige gentage det, for det er gruopvækkende og forfærdende. Man dræbte ifølge de foreløbige undersøgelser nogle af disse civile fanger som et led i opdragelsen af unge medlemmer af specialstyrkerne. »De skulle prøve deres første drab,« som der står i rapporten som et led i en bloddåb eller manddomsprøve.

Nogle gange blev afghanerne dræbt med skud. Andre gange fik de halsen skåret over. Ofrene blev fotograferet, der blev holdt øje med, hvor mange man dræbte, hvilket hjælper undersøgelseskommissionen nu, og som nævnt blev de dræbte bagefter fotograferet med plantede beviser for, at de var blevet dræbt i kamp.

Ingen var involveret i kamphandlinger

Det var ingen af dem. De var alle taget til fange og havde enten aldrig været involveret i kamphandlinger eller havde en fjern fortid i kamp. Under alle omstændigheder blev de myrdet uden grund. Dermed er alle krigens love overtrådt.

»Det, der er foregået, er et fuldtonet forræderi mod de australske forsvarsstyrker,« siger undersøgelseslederen i en foreløbig rapport.

Den australske forsvarschef, general Angus Campbell, siger, at konsekvensen bliver, at sagerne enkeltvis kommer for en dommer som straffesager, og at alle dekorationer og ordener for de styrker, der har været involveret i det her, bliver inddraget.

Og Campbell er ude at undskylde, både over for det afghanske folk og den australske befolkning.

»Det er en skamplet på vores styrker, og jeg undskylder på vegne af det australske forsvar,« sagde han.

Han tilføjede, at rapportens 143 anbefalinger ville blive fulgt hele vejen igennem retssystemet.

Men rapporten viser også en soldaterkultur, der er usund, med »de gamle« i specialstyrkerne, der er »halvguder« for de yngre, og med en struktur inden for patruljerne, der gør, at det, en gruppe foretager sig, aldrig bliver fortalt videre til andre. Det vil sige, at der har været en meget barsk tavshedskultur inden for de enkelte grupper.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent