Australien mister en tredjedel af sine koalaer på tre år. Og koalaerne er ikke de eneste

En ny undersøgelse viser, at en tredjedel af Australiens koalabestand er forsvundet de seneste tre år. Nu kommer den australske Koala Foundation med et opråb til politikerne.

 
Videooptagelser fra voldsomme skovbrande Australien i december 2019 viste, hvordan blandt andet koalaer led under de voldsomme brande. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender dem for deres bamselignende udseende og for deres karakteristiske poseringer i træerne. Men i fremtiden vil man ikke kunne finde nær så mange koalaer i den australske natur, som man plejer.

Det kan den australske Koala Foundation nu afsløre i en ny undersøgelse. Ifølge den er der nemlig siden 2018 sket et fald i antallet af koalaer i Australien på 30 procent. Bestanden er således gået fra at omfatte omkring 80.000 koalaer i 2018 til i dag at ligge på omkring 58.000, forklarer Australian Koala Foundation.

Organisationen peger på de australske skovbrande, tørke og beskæring af træer som nogle af årsagerne til, at den australske koalabestand kan være i fare.

Australien mærkede i overgangen mellem 2019 og 2020 nogle af de værste skovbrande, landet nogensinde havde set.

Især staten New South Wales oplevede skovbrandenes konsekvenser. Staten var den hårdest ramte og har oplevet et fald på 41 procent i koalabestanden, skriver Reuters.

Et soldat fra det australske forsvars med en kvæstet koala, efter at den er blevet behandlet for brandskader i forbindelse med skovbrandene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Parks/AFP/Ritzau Scanpix.

Et opråb til politikerne

Australian Koala Foundation anser faldet i bestanden som »dramatisk«, og administrerende direktør i organisationen, Deborah Tabart, sagde tirsdag til Reuters, at man i Australien har behov for en beskyttelseslov for koalaerne.

Regeringen drøftede i juni en genopretningsplan for New South Wales og diskuterede i den forbindelse, hvorvidt koalaen skulle gå fra en klassificering som »sårbar« til »udrydningstruet«.

»Jeg tror, alle forstår det. Vi er nødt til at ændre os. Men hvis bulldozerne bliver ved med at arbejde, frygter jeg virkelig for koalaerne,« sagde Tabart til Reuters.

Også andre arter har været påvirket af de ekstreme tilstande i Australien.

Berlingske talte i januar med Nikolaj Scharff, kurator på Statens Naturhistoriske Museum, om hans oplevelser med skovbrandene. Scharff har som edderkoppeekspert adskillige gange besøgt New South Wales i forbindelse med forskning.

»Arterne forsvinder, mens jeg sidder og beskriver dem. Jeg har indsamlet masser af nye edderkoppearter dernede, og nu er de måske uddøde. Det er chokerende for mig,« forklarede Scharff.

Det forventes samlet, at over en milliard dyr er døde som følge af skovbrandene i Australien.