»At leve som kvinde i et land som Saudi-Arabien er at gå rundt og vente på at dø«

De vil bare gerne leve frit og uden vold. Gå på gaden i fred og tage uddannelser. Reem, Rawan, Rahaf og Latifa er bare enkelte eksempler på arabiske kvinder, der er flygtet fra deres land.

For mange arabiske kvinder er beslutningen om at bryde ud af et liv i undertrykkelse og flygte til et andet land en enkeltbillet. Bliver de fanget og hentet hjem, er det med livet som indsats.

22. februar kunne The New York Times berette om to søstre på 18 og 20 år, som kalder sig Reem and Rawan, der i ly af natten sneg sig ind i forældrenes soveværelse for at hente deres pas, inden de flygtede ud af landet. Søstrene opholder sig lige nu i Hongkong, hvor de er endt, efter at de stak af fra deres familie og deres land, Saudi-Arabien. Deres ønske er at søge asyl i et tredje land.

Reem and Rawan er ikke deres rigtige navne, men de er bange for, at det kan give dem i problemer, hvis de står frem med deres rigtige navne.

»De kan ikke vende tilbage til Saudi-Arabien, da de har afvist deres tro på Islam og vil blive betragtet som frafaldne af den saudiske regering – noget, der medfører dødsstraf,« fortæller deres advokat Michael Vidler.

»At leve som kvinde i et striks land som Saudi-Arabien er at gå rundt og vente på at dø,« fortæller en af de to søstre i et interview med TIME.

De beskriver deres liv hjemme i Saudi-Arabien som at leve i slaveri. Det er seks måneder siden, at de to søstre flygtede til Hongkong. For få dage siden udløb deres opholdstilladelse, og de opholder sig nu ulovligt i Hongkong.

»Vi drømmer om at være et sikkert sted, hvor vi kan være normale unge kvinder fri for vold og undertrykkelse,« sagde søstrene i en erklæring, der blev offentliggjort torsdag af Vidlers advokatfirma.

18-årige Rahaf barrikaderede sig på hotelværelse

I januar var også 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun i flere dage nødt til at låse sig inde på et hotelværele i Bangkok for ikke at blive sendt tilbage til sin familie i Saudi-Arabien, som hun var flygtet fra på en ferie. Hendes plan var at søge asyl i Australien. Ifølge hende ville det at blive sendt tilbage være den visse død.

I en dokumentar, som man blandt andet kan se på dr.dk, svarer hun på spørgsmålet om, hvorfor hun vil til Australien:

»De (australske kvinder, red.) har alting. De har alle rettigheder. De må gøre alt, vi ikke må.«

Rahaf endte dog med at få asyl i Canada, hvor hun er i dag.

Den arabiske prinsesse, der forsvandt

Netop håbet om at komme til et land, der giver kvinder rettigheder, lyder meget lig det måske mest kendte eksempel på et flugtforsøg, nemlig Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoums – vicepræsident for De Forenede Arabiske Emirater – egen datter Sheikha Latifa, som flere medier har skrevet om i denne måned.

Den 33-årige prinsesse prøvede at flygte fra landet i 2018, men blev fanget på en båd og formentlig ført tilbage til Dubai. Hendes historie blev kendt, da en næsten 40 minutter lang YouTube-video med hende dukkede op. I videoen beskriver Latifa, hvordan hun blev tortureret i tre år i fængslet. Hun fortæller også om sin far, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, og kalder ham »en ond mand«, der »gladeligt slår folk ihjel«.

»Så det her bliver måske min sidste video. Jeg håber det ikke. Jeg håber denne video bare bliver slettet, at vi alle sammen er okay. Men det er nødvendigt, at den bliver lavet,« siger hun.

Det står ikke klart, hvad der er sket med hende, skønt opslag på den royale families sociale medier fortæller, at hun i december fejrede fødselsdag i familiens skød. Det er desuden den officielle påstand fra den royale familie, at Latifa blev kidnappet og ikke flygtede.