Analyse: Alle sporene efter islamisk terror er til stede. Ikke godt nyt for et skrøbeligt Sri Lanka

Sri Lanka er tilbageholdende med at fortælle, hvem der står bag terroraktionen rettet mod kristne kirker og hoteller med turister fra Vesten. Med god grund. Konfrontationen mellem buddhister og muslimer på øen har været skærpet den seneste tid, og frygten for nye etniske spændinger har længe været til stede.

Sri Lanka angreb
Srilankanske soldater inde i St. Sebastians kirke ved Katuwapitiya i Negombo efter terrorangrebet søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/Ritzau Scanpix

Alle de klassiske spor efter islamisk terror er til stede ved angrebene i Sri Lanka. Det skete påskedag, det ramte kristne kirker, og selvmordaktionerne var også rettet mod hoteller, hvor den bugnende turistindustris rejsende holder til.

Og de fleste nikker ja. Det ser ud til, at ekstreme muslimske terrorgrupper nu er slået til i Sri Lanka, som ellers har været kendt for landets moderate muslimer, som i øvrigt også er et mindretal i et land, der er buddhistisk.

Konflikten i Sri Lanka har ellers været kendt for 25 års krig mellem regeringen og tamilerne – og dermed mellem flertallet af buddhister og de overvejende hindu-tamiler, selv om der også er kristne blandt de sidstnævnte.

Denne krig med De Tamilske Tigre sluttede med en skrøbelig fredsslutning i 2009, hvor tamilerne i hvert fald på papiret opgav håbet om at få en selvstændig stat i deres områder.

Sporene er der

Men sporene efter søndagens terroraktioner, som kostede over 200 mennesker livet, peger altså i en helt anden retning. Mod ekstreme muslimer. Og der har også været mindre konfrontationer mellem nationalistiske buddhister og muslimer i den seneste tid med ødelæggelse af Buddha-statuer.

Det har været en skjult krig fra ekstrem buddhistisk side, som minder om det, der er sket i Myanmar, hvor op mod en million rohingya-muslimer er blevet drevet på flugt i en etnisk udrensning, som har skabt internationale protester mod det buddhistiske regime i Myanmar.

Så denne krig kan ad snørklede veje nu have ramt de kristne i Sri Lanka, som også udgør et absolut mindretal. Hvorfor? Formentlig fordi ekstreme muslimer i et stykke tid har forsøgt at vinde fodfæste i Sri Lanka efter nederlagene i Mellemøsten.

Hvis de kan fremprovokere en konfrontation mellem de mange etniske og religiøse grupper i landet og måske drive det så vidt, at nationalistiske buddhistiske grupper går til angreb på muslimerne, så er der en stor risiko for, at en ny borgerkrig kan bryde ud. Denne gang med flere involverede end tidligere.

Fund af større våbenlager

De mulige konsekvenser af terroroffensiven kan derfor tjene som en mobilisering af muslimer andre steder i Asien – i Indonesien og i Malaysia.

Alle de steder har den islamiske ekstremisme haft svært ved få fodfæste. Selv udrensningen af muslimerne i Myanmar har ikke haft den store effekt.

Det er for tidligt at kunne fastslå, hvad der ligger bag. Men målrettede selvmordsaktioner og meget planlagte aktioner er både Islamisk Stats og al-Qaedas varemærker. De ønsker at udbrede kaos for på den måde at erobre magt ved at skabe frygt. Så derfor var de kristne et oplagt mål for disse grupper.

De srilankanske myndigheder fandt for nogle måneder siden et større våbenlager, som tilhørte ekstreme islamiske grupper. Og man har fra srilankansk side forsøgt at gøre alt, hvad man kan for at holde øje med en ekstremistisk udvikling. Den er blevet større den seneste tid ikke mindst i lyset af den skjulte krig mellem buddhistiske og muslimske grupper inspireret af begivenhederne i Myanmar.

Buddhistiske nationalister har gået i støttedemonstrationer til fordel for det, der foregår i Myanmar, og den skrøbelige fred har ofte været truet af en ny opblussen af konfrontationer forårsaget af det, der foregår andre steder i Asien.

De kristne syndebukke

Ekstreme muslimske terrorgruppers metoder med at ramme kristne kan også ses andre steder. Ud over at Islamisk Stats varemærke har været at dræbe og fordrive kristne i Irak og i Syrien, så ramte de også påskesøndag i 2017 kirker i Egyten, hvor 45 personer blev dræbt.

Med hensyn til antallet af personer, der blev dræbt, og det koordinerede angreb, der var tale om, tænker man også tilbage på terrorangrebet i 2008 i Mumbai i Indien, hvor 166 personer blev dræbt. Det sidste angreb blev udført af den pakistanske terrorgruppe Lashkar-e-Taiba.

Selv om den amerikanske præsident, Donald Trump, flere gange har erklæret Islamisk Stat for nedkæmpet – i hvert fald i Irak og i Syrien – har efterretningstjenester flere gange advaret om, at krigen mod terror langt fra er slut. Tværimod mener efterretningstjenesterne – både de vestlige og f.eks. de pakistanske og indiske – at Islamisk Stat lever i bedste velgående, og at al-Qaeda de seneste år har fået en fornyet styrke.

Terroraktionen i Sri Lanka kan meget vel været beviset på det. For den var uhyggeligt planlagt og udført med en præcision, som kræver stor professionalisme. Og at det hele er foregået, uden at de srilankanske myndigheder har haft en formodning om det, giver kun anledning til yderligere bekymring.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske medarbejder