Ærkebiskop fik seks års fængsel for overgreb: »Han har ødelagt liv«

Retssagen mod den australske kardinal George Pell endte med seks års fængsel for seksuelle overgreb mod to drenge. Dommen vil blive gransket rundt om i verden, for andre lande står med lignende sager – og håndterer dem vidt forskelligt.

Vatikanets tidligere økonomichef, kardinal George Pell (m) omgivet af australsk politi og journalister uden for retsbygningen i Melbourne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Dadswell

Den australske kardinal George Pell, der tidligere har været en nær rådgiver for pave Frans og desuden var Vatikanets økonomichef, blev onsdag idømt seks års fængsel for seksuelle overgreb på to drenge efter en søndagsmesse i 1996.

Kardinalen blev kendt skyldig i fem forhold tilbage i december, og det gør ham til den højest rangerende katolske gejstlige – og den første biskop – som er blevet dømt for seksuelle overgreb på mindreårige.

Kardinal Pell stod med sammenpressede læber, da dommen blev læst op i retten i Melbourne. Han vil ikke have mulighed for at blive prøveløsladt før efter tre år og otte måneder.

»Jeg vil karakterisere disse lovbrud og overgreb som alvorlige,« sagde dommer Peter Kidd.

Henvendt direkte til kardinalen sagde han: »Deres handlinger var gennemsyret af en uhyrlig arrogance.«

Dommen var langt mildere end de 50 år, loven giver mulighed for, og den vil blive nøje studeret rundt om i verden. Domsafsigelsen blev transmitteret live fra retssalen i Melbourne, hvor kardinal Pell var ærkebiskop.

Dermed er der lagt låg på en to år lang juridisk armlægning om beviser og beskyldninger om seksuelle overgreb, som for hovedpartens vedkommende har været holdt væk fra offentligheden af det australske retsvæsen. Og katolikker verden over må konstatere, at en af Vatikanets kæmper er blevet styrtet: En gejstlig med meget stor magt vil fremover sidde bag tremmer.

»Vigtigheden af denne sag kan ikke overvurderes. Den vil danne præcedens,« mener Anne Barrett Doyle fra organisationen BishopAccountability.org.

Kardinalen vil appellere dommen

Ofre for seksuelle overgreb og jurister, som har fulgt sagen, forlod retssalen med blandede følelser. Nogle talte om en velkommen, omend lille dosis retfærdighed, mens andre kaldte dommen alt for mild.

»Hvorfor skal vi tage hensyn til hans alder?« sagde advokaten Phil Nagle, der har repræsenteret ofre fra Ballerat, kardinal Pells hjemby. »Han har ødelagt liv.«

Som leder af den katolske kirke i Australien leder kardinal George Pell her messen under Verdensungdomsdagen i Sydney, 15. juli 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Munoz.

Hovedklageren i sagen er fortsat anonym, idet australsk lov beskytter ofre for seksuelle overgreb. Men han udsendte en erklæring gennem sin advokat, Vivian Waller, der læste den højt for de tilstedeværende journalister få minutter efter domsudmålingen.

»Det er svært for mig, i hvert fald lige nu, at finde trøst i dette resultat,« hed det i erklæringen. »Det glæder mig, at retten har anerkendt det, der blev begået mod mig som barn. Men det giver mig ikke fred.«

Først for nogle uger siden blev det offentliggjort, at kardinalen var fundet skyldig, da en domstol hævede et forbud mod at omtale sagen, som havde holdt den hemmelig i flere måneder.

Den 77-årige kardinal fastholder sin uskyld, og hans advokater har sagt, at de vil appellere dommen. Som et bevis på hans engang så høje status kan kardinal George Pell regne to tidligere australske premierministre blandt sine støtter. Den ene af dem, John Howard, har endda aflagt vidneudsagn om kardinalens personlighed som led i bestræbelserne for at få en mild dom.

Oversættelse: Lars Rosenkvist