1,3 milliarder mennesker lukket inde i Indien: Nu er en tredjedel af verden i karantæne

Indien, New Zealand og Sydafrika er de seneste lande, der er lukket ned i kampen mod virussmitten. Indien har næsten ingen bekræftede syge med coronavirus, men der er ingen anden vej for at undgå at få slået samfundet i stykker, siger premierminister Narendra Modi.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end en tredjedel af verden er nu underlagt skrappe karantæneregler. I Indien er landet blevet sat i stå i foreløbig tre uger, og størsteparten af landets befolkning på flere end 1,3 milliarder har fået besked på at blive i deres bolig.

Hvis de har nogen.

I et land med udbredt og ekstrem fattigdom har millioner af mennesker med et slag fået fjernet deres eksistensgrundlag. Daglejere siger til BBC, at de frygter at løbe tør for mad til deres familier, mens landet er i karantæne, og de ikke har nogen mulighed for at tjene penge.

»Der er ingen anden metode eller måde til at undslippe coronavirus,« sagde premierminister Narendra Modi i en tale til nationen.

Med Indien lukket ned er der nu flere end 2,6 milliarder mennesker under stramme karantæneregler, viser en opgørelse fra AFP. Mindst 42 lande og selvstyrende områder er blevet lukket ned ifølge optællingen fra det franske nyhedsbureau, der nævner Indien, New Zealand og Sydafrika som de seneste lande på listen.

Det vil sige, at omkring en tredjedel af verdens indbyggere har fået sat deres tilværelse i stå under bekæmpelsen af smitte fra coronavirus. Samtidig er tusinder strandet i udlandet, hvor der ikke længere afgår fly til hjemrejse.

Ingen anden vej for at undgå smitte

Officielt har det tæt befolkede Indien kun lidt over 500 bekræftede syge med coronavirus og ti registrerede dødsfald. Ikke engang en dråbe i sundhedsstatistikkerne med millioner af ekstremt fattige uden adgang til en tilstrækkelig hygiejne.

Men tallet kan være meget større, for næsten ingen er testet. Premierminister Modi sagde i sin tale, der er lagt ud på hans hjemmeside, at han havde lyttet til sundhedseksperternes advarsler om, at det er helt nødvendigt at reagere nu for at undgå en sundhedskatastrofe:

»Hvis situationen ikke bliver håndteret i disse 21 dage, kan landet og jeres familier blive sendt 21 år tilbage i tiden. Hvis situationen ikke bliver håndteret i disse 21 dage, vil mange familier blive ødelagt for altid. Bliv i dit hjem, og foretag dig kun én ting – det er at blive inde i dit hjem.«

Premierministeren lovede samtidig, at der ville være tilstrækkelige forsyninger af varer, og at der er sat specielle initiativer i gang for at tage vare på de fattige.

Men for millioner af daglejere er udsigten til at miste ethvert grundlag for at tjene penge helt uoverskueligt. I Delhi fortalte Ramesh Kumar til BBC, at han tjener omkring 50 kroner om dagen til at forsørge sin familie på fem personer, og at han onsdag så sig nødsaget til at bryde karantænen i håbet om at få tilbudt et arbejde:

»Vi vil løbe tør for mad om få dage. Jeg kender godt risikoen ved coronavirus, men jeg kan ikke bare se til, at mine børn sulter,« sagde han.

Ældre briter strandet

Den totale nedlukning af Indien betyder også, at mange udlændinge nu er strandet. Det udgør et særligt problem for Storbritannien, hvor mange briter har rødder i Indien eller af historiske årsager har Indien som et særligt rejsemål.

Vurderingen er, at flere tusinde britiske statsborgere i øjeblikket ikke har nogen mulighed for at vende hjem fra Indien, skriver The Guardian. Avisen beskriver situationen for en række ældre briter i Indien, der er lukket inde og er uden adgang til tilstrækkelig lægehjælp.

Det britiske udenrigsministerium har opfordret de anslået en million briter i udlandet til hurtigst muligt at vende tilbage til Storbritannien.