Geertsen ud af politik - borgerlig krise i København

Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen, forlader sin borgmesterpost to år før tid og uden fremtidsplaner. Han afviser, at Venstre-toppen har medvirket til hans politiske exit.

Venstres kultur- og fritidsborgmester i København, Martin Geertsen har besluttet at forlade politik. Hvad fremtiden skal bringe ved han intet om i øjeblikket. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Helt uventet forlader Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen, sin borgmesterpost i utide og siger fra 1. januar helt farvel til dansk politik.

Dermed kulminerer den borgerlige københavnske nedtur, der blev grundlagt med Søren Pinds forsmædelige valgnederlag i 2005. Martin Geertsen har tidligere været på kant med Venstres ledelse, som han under den seneste valgkamp beskyldte for at være topstyret og for lidt liberale. Han ønsker dog ikke at smække med døren, men siger om sin pludselige afgang:

»Hvis du sigter til, at nogen har presset mig til beslutningen, eller der er noget andet på Københavns Rådhus, der gør det, så er svaret nej. Det er ene og alene min egen beslutning.«

Geertsens beslutning er dramatisk for Venstre, der nu for anden gang på under to år skal finde en ny oppositionsleder. Foreløbig er en ny kronprins eller kronprinsesse ikke kørt i stilling til posten.

Martin Geertsen har overvejet sin beslutning i et par måneder.

»Jeg kunne godt tænke mig noget andet og prøve et liv uden for politik. Nu vil jeg kaste mig ud i et frit fald og finde ud af, hvad tilværelsen ellers har at byde på,« siger Martin Geertsen, der ikke har et andet job på hånden.

Du gjorde dig upopulær i valgkampen, da du stillede op til Folketinget. Hvis du havde et bedre ry, havde du så også forladt politik?

»Man kan stille sig selv mange spørgsmål om hvis og hvis. Jeg lever jo i den virkelighed, jeg lever i. Nogle af de ting, jeg har gjort, fortryder jeg.«

Hvad fortryder du?

»Jeg synes ikke, det var særlig klædeligt for partiet, det opgør som Jens Rohde og jeg havde i 2005,« siger Martin Geertsen.