Verdens bedste burger, next level pizzanørderi og den bedste shawarma i kebabbæltet: Her er Københavns bedste takeaway

AOK
Gastronomi
Guide

GASTRONOMI: Københavns takeawayscene er eksploderet med bud på mad til dem, der enten har brug for en god bid i farten eller til en aften derhjemme. Berlingskes gastronomiredaktør, Søren Frank, guider til sine favoritter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Spise her, eller ta' med hjem?« Du kender helt sikkert godt situationen: Det er blevet for sent, og du har ikke tid til selv at lave aftensmad – eller også gider du bare ikke. Omvendt er du ikke humør til at bruge hele aftenen på en restaurant, og så hedder løsningen takeaway.

Heldigvis er mulighederne inden for takeaway nærmest eksploderet de senere år. Både hvad angår udvalget af mad og udbringning. Hvad enten du vælger klassisk fastfood som pizza, burger eller shawarma, eller om du ønsker at gå luksusvejen med moderne smørrebrød eller en gourmetmiddag, som du selv varmer op derhjemme, er mulighederne i dag mange.

1

Pizzanørderi for fuld skrue

Pizzanørder vil ikke gå forgæves på Surt, som er drevet af to italienske pizzaioli, som tidligere arbejdede på Bæst og selv har bygget stenovnen i Carlsbergbyen. Surt bruger hele fem forskellige slags mel (fra Sicilien og Piemonte) malet på stenmølle og hæver surdejen 30 timer før bagning.

Resultatet er byens måske bedste pizzabund: Karakterfuld, velbagt med leopardpletter og hele svineriet og ikke mindst super greasy på den fede måde grundet et højt indhold af olie.

Vi fik dels en virkelig glimrende og innovativ hvid pizza (150 kroner) toppet med pølse fra Hindsholm, hvor man finder rigets bedste svinekød, broccoli fra Birkemosegård og tremælksosten (ko, ged, får) Bra Tenero fra Piemonte, som spillede smukt sammen.

Dels en rød pizza kaldet Rianata (145 kroner) med sicilianske tomater og ansjos pasta med dyb umamismag.

Læs hele anmeldelsen her.

Restaurant: Surt

2

En af verdens bedste burgere

Gasoline Grill, der i dag tæller syv filialer, er den eneste danske burgerbar, som er med på det amerikanske medie Bloombergs liste over verdens bedste burgere.

Hvad angår selve burgeren (80 kroner), er den ligeså enkel, som hypet er stort: Bøf i bolle med tomat, løg, salat og pickles samt husets »gasoline sauce«. Hemmeligheden ligger i kvaliteten af den enkelte ingrediens – ikke mindst i kødet, som hakkes på stedet og dagen, og giver en bøf, som konsekvent er byens bedste og mest saftige. Efter mange besøg har vi endnu ikke oplevet den tort at få serveret en tør eller gennemstegt burger.

Bollen, som Gasoline får lavet ude i byen, er ligeledes glimrende – og for nylig bragt til berømmelse på Nomas nye midlertidige burgerbar. Hemmeligheden er en stor andel af kartoffel i bollen, som dermed har mindre tendens til at blive gennemvædet og smatte ud.

Læs hele anmeldelsen her.

Restaurant: Gasoline grill

3

Kebabbæltets konge

Kebabbiksen med det simple navn, Durum bar, var den klare vinder af Søren & Sørens store shawarma-test. Der er ikke en finger at sætte på stedets perfekte shawarma (44 kroner) – eller kebab, som de selv skriver på tavlen. En flot, stor kødrulle med varme krydderier i flot balance, god saftighed på kødet. Perfekt grillet og skåret.

Pitabrødet er hjemmebagt og kæmpe stort med let smag af grillrøg.

Den ligeledes hjemmelavede dressing er elegant med en med fin smag af dild/urter og god syrlighed. Og chilien er god og brændende med masser af smag og ikke bare varme. En shawarma uden svage punkter.

Læs hele anmeldelsen her.

Restaurant: Durum Bar

4

Smørrebrød direkte til døren

Hvem siger, at takeaway altid skal være eksotisk mad fra Sydeuropa eller Sydøstasien? Hvorfor ikke snuppe et par stykker smørrebrød, det traditionelle danske køkkens eneste bidrag til verdensgastronomien?

Ballegaards på Ordupvej, der er en relativt ny spiller på scenen, leverer moderne kvalitetssmørrebrød ud af huset. Vores stykker var smukt emballeret og i fin stand ved ankomsten. Hvad angår både stil og størrelse befinder Ballegaard sig i nærheden af Aamanns, hvilket dækker over en resolut tykkelse på det mørke, saftige kernerugbrød og et urtetoppet fyld, som ikke breder sig ud over det hele, men holder sig pænt inden for rugbrødets rektangulære ramme.

Vi var især glade for en sprød, friteret garnfanget skrubbe toppet med grøn urtemayo og en dusk af urter og blade. Ligesom vi også blev positivt overraskede over et stykke læskende vegetarsmørrebrød med en saftig langtidsbagt bøftomat og revet gammelknas (ost fra Arla Unika-serien).

Læs hele anmeldelsen her.

Restaurant: Ballegaards smørrebrød

5

Samlesæt på italiensk

Famo a casa er den populære og efterhånden veletablerede italienske restaurant Famos mad ud af huset. Der er tale om et kit, som kræver, at man har en ovn og et kogeblus, så man selv kan varme maden. Til gengæld får man varm og frisklavet mad – efter en halv time i Wolt-box er pasta nu engang en kold og klam fornøjelse.

Ud over pastaen er især de fem antipasti, som indleder Famo a casas otteretters menu (385 kroner) alle pengene værd. Vi fik blandt andet et frækt pizzaagtigt focacciabrød toppet med tynde skiver kartoffel og rosmarin med en ostefondue baseret på parmesan på siden til at hælde over og en perfekt parmigiana (en lasagna uden pasta, bestående af lag af aubergine, tomat og mozzarella).

Læs hele anmeldelsen her.

Restaurant: Famo a casa