Ud og spise? Her er Søren Franks favoritter lige nu

AOK
Gastronomi
Guide

Gastronomi: På den københavnske restaurantscene finder man gourmetperlerne, der imponerer med tårnhøjt niveau. Berlingskes gastronomiredaktør, Søren Frank, har her samlet de otte bedst anmeldte restauranter lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fortsat fuld fart på den københavnske restaurantscene. Nye og spændende gourmetsteder i alskens genrer dukker hele tiden op.

Her har Berlingskes gastronomiredaktør, Søren Frank, samlet otte af de bedst anmeldte restauranter lige nu. Hvad enten du er til Michelin i højt gear eller en gedigen luksusbistro, er der god grund til at lade mundvandet løbe.

1

Dekadent kødorgie på Rådhuspladsen

Kokken Casper Sobczyk, som er kendt for sin smørbøf, der er modnet i smør, er rykket ind som køkkenchef på restaurant Capa på Rådhuspladsens Palace Hotel. Restauranten er ejet af kødimportøren John Sashi Nielsen, så der bliver ikke sparet på proteinerne.

Uddrag af anmeldelsen:

»Capa er en kødbistro i øjenhøjde med alle de gæster, der kender Casper Sobczyk fra morgen-tv og vil se giraffen, smage smørbøffen og ellers bare have en god aften uden for mange dikkedarer, hvor de bliver mætte. Og der er i hvert fald ingen, der går sultne i seng efter et besøg på Capa, for Casper Sobczyk laver ikke mad for hverken fedtfrygtende eller svagtspisende kostfornægtere.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Lê familien er tilbage

Den vietnamesiske familie Lê er nu tilbage igen, efter at den efterhånden betragtelige Lê-Lê kæde gik konkurs i 2020. Lê’erne dyrker nu det fransk-vietnamesiske køkken på Brasserie Sài-Gòn blot 800 meter fra, hvor det hele startede.

Uddrag af anmeldelsen:

»Blandingen af Frankrig og Vietnam var om muligt endnu mere udtalt ved vores næste ret: frølår. En ristet baguette toppet af nogle kæmpestore og kødfulde frølår (det må være et godt frøår!) var tilberedt til saftig perfektion og kom uden at dryppe af olie og pernod, sådan som det ellers ofte ses i Frankrig.

Garnituren var ren Saigon: hvidløg, stegte forårsløg, citrongræs og koriander. Fremragende og et øjeblikkeligt flashback til den oprindelige Lê Lê, hvor frølår i citrongræs også var på menuen!«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Foie gras-kælderen på Frederiksberg

Der blæser nye vinde i den gamle Bjørnekælderen på Frederiksberg Allé: Kok Mads Dalsborg er blevet installeret i køkkenet, og væk er smørrebrød, stegt flæsk og wienerschnitzel. I stedet kører kælderen et korpulent fransk gourmetkøkken, diskret parfumeret med orientalske krydderier.

Uddrag af anmeldelsen:

»Næste vin i glasset var en hvid bourgogne, 2017 Saint Romain fra Jérémy Recchione,  som smagte fint i sin slanke sprødhed, men også var lovlig let i konstellation med den næste ret, som var ikke så lidt af en sværvægter og en værdig bejler til titlen som årets mest dekadente ret.

Der var tale om stegt hale af dansk sorthummer, serveret med stegte kejserhatte og en skummende foie gras-sauce og – som om der ikke var fedt nok på tallerkenen – en beurre noisette (brunet smør) med skalotteløg og ingefær. Foie gras’en og ingefærsmørret matchede hinanden fint, omend det var lige før den ellers fint tilberedte, saftige hummer led druknedøden.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Grisekød fra himlen

Philip Skovgaard, som i forvejen driver Mangia, Bevi Bevi og Bar la Uno, har hentet fire kokke fra Firenze og installeret dem på Circolo på Gammel Kongevej. Køkkenet er således autentisk toscansk med specialiteter som crostini med fegatini, soppressata (sylte) og cacciucco (fiskesuppe). Maden er klassisk grænsende til neandertaleragtige – hvilket altid er en god nyhed, når det kommer til det italienske køkken, som meget hurtigt bliver fimset, når kokkene forsøger at være kreative.

Uddrag af anmeldelsen:

»Jeg fik en krogmodnet grisekotelet fra Birthesminde. Af flere højdepunkter denne aften var dette nok den bedste, en stor griseoplevelse simpelthen. Kødet, ikke mindst fedtet, var herlig hængt og nøddeagtigt i smagen, og så var det stegt tilpas rosa, så al saften stadig var i behold. Jeg husker faktisk ikke at have fået en bedre dansk svinekotelet.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Nybagt Michelinstjerne

Jonathan Berntsen, som i fjor lukkede sin restaurant Clou i Østre Farimagsgade, genopstod kort før sidste corona nedlukning med The Samuel i Hellerup. Restauranten, som ligger skråt over for stationen i den gamle apotekervilla, blev straks belønnet med en stjerne i Michelin-guiden. Det luksuriøse køkken adskiller sig fra mange af Københavns spisesteder ved at være mere klassisk og mindre nynordisk, og på vinmenuen finder man hele fire hedvine.

Uddrag af anmeldelsen:

»Fra Italien til Portugal: nu kom en tiarmet blæksprutte i eget blæk, fyldt med blækfarvet ris kogt med fond på kalvetunge og glaseret i samme. Sprutten var konsistensmæssigt ramt lige i røven og blev serveret med en ligeledes blækfarvet rischip. En monokrom og meget velsmagende udgave af det, der på den iberiske halvø vel nærmest er en mormorret, og velgørende serveret med en tør manzanilla-sherry fra Bodegas Barõn med manzanillaens karakteristiske lette saltsmag.«

Læs hele anmeldelsen her.

 

6

Tilbage i højeste gastrogear

Der er kommet nye kompetente kræfter til på Brede Spisehus, som er lidt af en institution på den storkøbenhavnske gastroscene. Den bevaringsværdige gamle kantine, som blev opført i 1893 for arbejderne ved Brede Klædefabrik ved Mølleåen, er en af byens smukkeste spisesale. Og heldigvis lever Christian Mortensens stærke sæsonbetonede køkken op til de unikke omgivelser.

Uddrag af anmeldelsen:

»Først en mild og svalende råsaltet helleflynder marineret i stikkelsbærsaft og toppet med agurk og blåmuslinger, ristede brødcroutoner og pistacienødder til at give crunch og en kold muslingecreme blidt tilsmagt med vadouvan. En elegant ret med en fin balance mellem alle elementerne.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

Perfekt luksus bistrokøkken

Af byens mange restaurantåbninger her oven på andet lock down er Esmée formentlig den, som har været imødeset med størst forventninger og hype. Den store restaurant på Kgs. Nytorv, hvor Geist før havde til huse, har fået en ordentlig makeover, så de luftige lokaler nu fremstår indbydende lyse.

I køkkenet regerer Andreas Bagh (eks-Marchal), som har fået installeret en stor rôtissoire, hvor han blandt andet griller hele pighvarrer og søtunger. Baghs køkken er sikkert funderet i den franske gastronomi, men retterne har altid et lille innovativt twist, som gør, at man ikke falder i søvn. Den perfekte møre hummerhale er således gratineret med chorizo, mens cevichen på helleflynder er toppet med thai basilikum.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Vi startede med et par snacks, gode gamle kendinge fra Marchal i form af henholdsvis små toasts af ibericoskinke med gruyere og svampecreme samt gougères (vandbakkelser) med trøffel og comté. Lækker, tryg velsmag, som slog den franske grundtone, som hersker i Baghs køkken, fint an.

Baghs køkken er dog aldrig så klassisk, at man keder sig, der er stort set altid et lille twist eller en sjov detalje, som holder ganen vågen. Her for eksempel en forfriskende og særdeles velsmagende parafrase over 1980ernes frosne hvidløgsflûte i form af et dejligt, groft surdejsbaguette fyldt med masser af hvidløgssmør.«

Læs hele anmeldelsen her.

8

Tidløs luksus

Vi fik på restaurant Marchal serveret skarpe kanapeer med udsigt til Kongens Nytorv. Comeback-Michelin-køkkenchefen Jakob de Neergaard har skabt et menukort, der holder fast i d'Angleterres overdådige dyder og med masser af kaviar, trøfler, hummer og duer. Husk den tunge pengepung, hvis du skal blive mæt på Marchal.

Uddrag fra anmeldelsen:

»De superskarpe og trygt velsmagende snacks forsvandt som dug for solen, så jeg vil anbefale, at man bestiller nogle flere. Det vil gøre regningen større, men let’s face it, d’Angleterre er ikke et sted for fattigrøve! For eksempel indeholder vinkortet hele fem forskellige flasker Le Montrachet til priser op til 65.000 kroner for en 2017er fra DRC, så jeg måtte bruge lang tid på at finde en flaske til en mere human pris, som jeg havde lyst til at sætte tænderne i. Vi endte med Domaine Leflaives almindelige bourgogne blanc 2017, som stod i 1.100 kroner. Til gengæld smagte den også rigtig godt. 2017 er en herlig årgang for hvid bourgogne – den bedste siden 2014.«

Læs hele anmeldelsen her.

LÆS MERE