Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Engang vidste man ret præcist, hvad man kunne forvente, når man fik serveret en gin og tonic. Sådan er det ikke helt længere.
Nu findes der ikke kun Schweppes, men flere varianter af tonic – for ikke at tale om de godt 7.000 forskellige typer gin, der findes på verdensplan, og som indeholder alt fra havtorn til mynte. Ud over den obligatoriske ingrediens, enebær, naturligvis. Men ellers er der nogenlunde fri leg blandt de mange producenter.
På festivalen Gin Fest, som afholdes 17.–18. februar, vil der være mulighed for at nørde 350 forskellige slags gin – med hertil hørende tonics, hvis man har lyst til det.
»Vi har i flere år set en stor opblomstring blandt danske producenter, der producerer gin fra bunden, og som tager afsæt i de ingredienser, de finder ude i den lokale natur, for eksempel rosenblade, hyben, havtorn og kirsebær. Og enebær, selvfølgelig,« siger indehaver af The Spirits Club og arrangør af Gin Fest Jacob Rosengren.
De gamle haller
Festivalen afholdes for sjette gang og varer to dage. Den finder igen i år sted i Lokomotivværkstedet på de gamle DSB-arealer mellem Sydhavn og Vesterbro.
Her vil være 44 udstillere, som man kan besøge, mens det næste år er planen at gøre festivalen mere intim og flytte den til mindre lokaler.
»På sigt er ideen er at gøre det mere eksklusivt og intimt og at have bedre tid til den enkelte gæst, men i år kan man stadig opleve det store udvalg,« siger Jacob Rosengren, som oplever, at der fortsat kommer nye genmærker til.
»Nogle starter, andre bliver købt op, og nogle lukker igen. Så der sker stadig meget på det marked,« siger han.
Til gengæld er interessen for gin ved at finde »et naturligt leje«, som han udtrykker det.
»Jeg vil sige, at den har toppet. Den er måske endda en smule dalende, men jeg tror, at den er ved at finde sit naturlige leje. For interessen har været ekstremt høj de foregående år,« siger Jacob Rosengren, som også tror, at det store boom, der har været i gininteressen, hander om, at der er kommet mange nye smage til.
»Ginproduktion foregår ikke længere kun på de store og kendte destillerier, fordi mange små producenter har kastet sig over gin. Det betyder, at der i dag findes adskillige typer gin med en mere frugtig smag. Derfor appellerer den nu også til flere,« siger han.
Det handler om gin
Jacob Rosengren gentager sit budskab fra sidste år: At nok er der kommet et stort udvalg af tonics, og de vil også være til stede på festivalen. Men det er ikke en »gin og tonic«-fest.
»Det er ikke det, vores festival handler om. Det er derimod gin. Derfor kan man jo sagtens komme for at få en drink eller cocktail, det er slet ikke det. Jeg vil tro, at der findes cirka 300 cocktails med gin,« siger han og tilføjer:
»Tonic er et godt supplement, men jeg vil til enhver tid drikke en gin ren. Ligesom man drikker en snaps, kan man hælde en gin op i et tocentilitersglas. På den måde kommer smagen til sin ret.«
Ud af de 350 forskellige slags gin vil der være et par enkelte uden alkohol. Det er dog ikke tilfældigt, at det er ganske få, det drejer sig om.
»De er et fint alternativ til rigtig gin, men det er ikke noget, vi prioriterer på festivalen. Nogle vil måske også mene, at der er tale om »flavoured water«, og personligt er det da heller ikke min favorit. Men vi skal selvfølgelig nyde alkohol med omtanke, og derfor har det sin berettigelse,« siger han.
»Gin Fest« afholdes 17. og 18. februar i Lokomotivværkstedet, Otto Busses Vej 5A. Man køber billet til halvanden time (314 kroner).