Søren Frank på bar: Der stod en gut derude i det lille køkken, som kunne noget ud over det sædvanlige

AOK
Gastronomi
Guide

Enhver bydel i København med respekt for sig selv har efterhånden et solidt udvalg af gode barer med cocktails, vin og øl. Berlingskes gastronomiredaktør, Søren Frank, guider dig her til de otte bedste barer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De høje glas er på bordene, og korkpropperne er på vej ud af flasken, fordi det er tid til et glas vin eller en velkomponeret cocktail.

København er fyldt med steder, der serverer læskende drikke til din tørstige gane, og spørgsmålet er, hvor du skal få stillet tørsten. Det har Berlingskes gastronomiredaktør, Søren Frank, otte rigtig gode bud på.

1

Maksimal velsmag fra minimalt køkken

Den lille kælderbiks, Janice, på Vesterbrogade kalder sig vinbar, men ikke desto mindre overgår Frede Madsens minimale køkken med bare ét kogeblus det meste i bistroklassen – og det til meget overkommelige priser.

Udvalget af vine på glasset, som tæller 12 forskellige veludvalgte vine, er set større, men til gengæld åbner sommelier og medejer Marc Van Hauen gerne sjove flasker indenfor rimelighedens grænser.

Uddrag af anmeldelsen:

»Hertil nød vi en herlig snack bestående af kød fra kyllingelår og -vinger konfiteret i andefedt og toppet med syltede sennepskorn og gode taggiasche oliven med fremragende surdejsbrød fra Albatross & Venner på siden. Utroligt, at kylling kan smage så godt! Det stod allerede nu klart, at der stod en gut derude i det lille køkken, som kunne noget ud over det sædvanlige.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Man kommer langt for pengene på Vesterbro Torv

Vinbaren Vesterbro Torv er med 13 år på bagen en veteran på den københavnske barscene. Hvor de fleste af de nye vinbarer tilbeder naturvinen, er Vesterbro Torvs vinkort med få undtagelser helliget de mere klassiske håndværksvine. Med omkring 50 forskellige vine til salg på glasset må man sige, at udvalget er relativt bredt. Hygge og god betjening er stedets styrke, snarere end barmaden, som er ok. uden ligefrem i sig selv at være en omvej værd.

Uddrag af anmeldelsen:

»Vi lagde ud med et glas champagne, Cuvée n. 744 fra det lille kvalitetshus Jacquesson. Jacquessons fadgærede cuvée holder et niveau et godt stykke over de fleste af huses standardcuvéer og koster tilsvarende mere i indkøb, så glasprisen på 120 kroner må siges at være særdeles  fornuftig.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Naturvin deluxe og koreansk chilikøkken

Propaganda byder på den sjældent sete kombination af naturvin fra øverste hylde og koreansk køkken. Ricardo Marcon, som i forvejen driver Barabba i Store Kongensgade, står for vinen, som man selv kan hente i køleskabene i bottleshoppen i det tilstødende lokale.

Youra Kim står for det uhyre velsmagende køkken, som kører med både chili- og umamipedalen i bund. Vin til chili er ikke nemt, men Marcon har knækket chilikoden; løsningen hedder hvidvin med maceration (orangevin) lavet på aromatiske druetyper.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Da vi indledningsvis inspicerede butikslokalet, var jeg i et hjørne faldet over en flaske hvid jura fra Renaud Bruyère, som jeg kun sjældent har mulighed for at drikke, idet den kommer til landet i så små mængder, at den praktisk talt ikke eksisterer. Den var nu ved at være kølet tilstrækkeligt ned, og for pokker, hvor den smagte: intens, velafbalanceret. Så bliver hvid jura – eller hvidvin i det hele taget – ikke meget bedre i min mund.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Gedigen Frederiksberg-hygge

Cork er en hyggelig vinbar på Frederiksberg ejet af vinimportøren Clemént Vin, hvis flasker således dominerer glaskortet. Vil man have vin fra andre importører, må man begive sig ud i hele flasker. Barkøkkenet er gedigent.  

Uddrag af anmeldelsen:

»Vi lagde ud med en blandet charcuteritallerken bestående af fennikelpølse, parmaskinke og coppa (95 kroner) – lutter gode sager. Første runde talte også en meget fed, næsten sylteagtig vildsvinepaté (85 kroner), som også smagte udmærket, selvom den ikke var hjemmelavet.

Orangevin er med sin gode kant – som jo skyldes, at denne macererede hvidvin indeholder tanniner (garvesyre) ligesom en rødvin – særdeles god til at skylle fedt charcuteri – ikke mindst paté – ned med, så det var, hvad vi startede med. 2018 Via Fora lavet på  macabeudruen fra Cosmic Cellars i Empordà i Catalonien (115 kroner) var relativ let, en lækker, nærmest sommerlig orangevin macereret i bare fem dage.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Spiller på vinene som et kirkeorgel

Med snart ti år på bagen er Bar'Vin en af byens ældste vinbarer. Bag stedet står den erfarne sommelier Niels Thyge, der spiller så smukt på sine 54 åbne flasker i baren, som var det et kirkeorgel. Man vil ikke gå forgæves, hvad enten man er til store klassiske kanonslag eller vild naturvin. De gode glas suppleres med et gedigent bistrokøkken, som er leveringsdygtigt i alt fra barsnacks til en stor côte de boeuf.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Og nej, jeg har heller ikke tidligere prøvet at få serveret en 32 år gammel bordeaux på glasset, men der er ikke andet at sige, end at den stadig var pivfræk og i topform med smukke, dybe og komplekse noter af blandt andet tobak, underskov og cedertræ. Det var lige før, at vi fik en vinorgasme lige der midt i det hele. Og så på en almindelig onsdag!«

Læs hele anmeldelsen her.

6

På Nørrebro drikker de naturvin

I Korsgade på Indre Nørrebro, hvor restaurant Thai Pan lå tidligere, har vinimportøren Volatil åbnet vinbaren Lago med kig til Sortedams Sø. Volatil står for fuldtonet naturvin, som dog her på adressen suppleres med mere klassiske håndværksvine og et ambitiøst barkøkken.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Min ledsager fik en mere vild og naturagtig mousserende vin, en pet nat årgang 2019 fra det nordlige Bulgarien lavet på aligotédruen (kendt som chardonnayens hvide underhund i Bourgogne) fra producenten Angels Kitchen (85 kroner). Det lyder jo næsten som taget ud af et satiremagasin eller en novelle skrevet af en forfatter fra den ironiske 90er-generation, men den let mousserende vin smagte fint og meget levende.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

Vilde naturvine og elegant grønt køkken

Vinbaren Ancestrale på Vesterbro er helliget naturvin. Her er hverken vin- eller glaskort, for værten  Johann Duedahl Jacobsen er dialogen med gæsten i højsædet.

Gæsten er velkommen til at gå op i baren og se, hvilke flasker der er åbne (glaspriserne ligger mellem 90 og 130 kroner), og hvilke helflasker som står på hylden, men hovedsagelig snakker og smager man sig frem til vinvalget med den kyndige vært, som er meget fleksibel med hensyn til at åbne sjove flasker.

Køkkenet på Ancestrale rækker et stykke ud over almindelige barsnacks og er helt klart en del af stedets attraktion. De små, grøntdominerede retter koster omkring en hundredekroneseddel, men kan også købes som en femretters menu for 375 kroner

Læs hele anmeldelsen her.

8

Alt kan lade sig gøre på Bar Poldo

Alt kan lade sig gøre på Bar Poldo,  som udmærker sig ved en meget urban pub-agtig stemning, hvor et blandet klientel af tophuebærende hipsters og professionelle i jakkesæt mødes efter arbejde og tager et glas eller to i baren. Den aften, vi var forbi, var der sågar heftig fusionsjazz – Weather Report – fra de gode gamle gymnasiedage i højttalerne.

De imødekommende værter lader dig gerne smage på 17 forskellige vine på glaskortet, før du træffer din beslutning, ligesom de gerne åbner de hele flasker på kortet, som koster under 1.000 kroner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Den lille kælderbeværtning har nemlig den bedste service, jeg endnu er stødt på herhjemme – faktisk noget af det bedste, jeg har oplevet på hele kloden. Pointen er imidlertid, at indehaverne og værterne er to italienere fra henholdsvis Piemonte og Veneto.«

Læs hele anmeldelsen her.

9

Fem stjerner og få kvadratmeter

Berlingskes madanmelder sad hyggeligt bænket ved et langbord, da han besøgte byens måske mindste bar, Nr. 30 på Nansensgade, hvor maden og vinen (heldigvis) faldt i god smag.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Og jo, selv om det til tider holdt hårdt i vinden, holdt jeg skansen på udstillingen aftenen igennem – sammen med et par speedsnakkende veninder ved det andet bord, som pryglede hvidvin og smøger, som var de betalt for det.

Det er dog hverken på det danske sommervejr, byens vejarbejde eller kommunes fortovsserveringspolitik, at Nr. 30 skal vurderes, men på vinen, på udvalget (som er stort) og serveringen (som var fin) og det gode fleksible køkken, som levede op til devisen om at kunne tilfredsstille såvel den rigtigt sultne som den, der bare er sulten for sjov. Fire og en halv stjerne til Nr. 30, som vi grundet det gode pris-kvalitetsforhold runder op til fem.«

Læs hele anmeldelsen her.