Søren Frank guider dig til en udsøgt frokost: Her er Københavns fem bedste

AOK
Gastronomi
Guide

GASTRONOMI: En god frokost ude i byen kan noget helt specielt. Her guider Berlingske AOKs gastronomiredaktør Søren Frank til de bedste steder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken er 12, og din mave forlanger en frokost ude i byen. Det er der heldigvis råd for, for smørrebrødet blomstrer i København i disse år. Faktisk har kvaliteten aldrig været bedre – både hvad angår det helt klassiske smørrebrød og det mere eksperimenterende.

Berlingskes madanmelder, Søren Frank, har lagt hovedet i blød, og har samlet de fem bedste bud på et stykke smørrebrød, når kun det ypperste er godt nok.

1

Blød sild og kunstnerisk kål

Berlingskes anmelder fik sig en lille overraskelse, da han havnede på restaurant Selma, der med sine farvede stole og blomstertapetserede vægge ikke lignede en stereotyp smørrebrødsrestaurant. Den lille overraskelse blev til en stor en af slagsen, da anmelderen måtte sande, at restaurantens bløde, fine sildemad og kunstneriske kålmad skulle udløse hans første seks stjerner til en smørrebrødsrestaurant.

Her er et uddrag fra anmeldelsen:

»Bedst af sildene var den hjemmesyltede dildsild, som var det smukkeste stykke smørrebrød, jeg endnu har set. Faktisk lignede den monokromt røde servering mere et stykke moderne kunst end en sildemad. Selve silden var, så vidt jeg kunne smage, ikke en klassisk spegesild, men en frisk marineret sild med en barnenumseblød konsistens, som kom toppet med cremefraiche, tørret rødbedestøv, amarantblade og ristet boghvede for at give crunch.

Aldrig har en sildemad kærtegnet min gane så blidt.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Smørrebrødsdarling i Palægade

Skal man ud efter frokost, kan man ifølge Søren Frank snildt smutte forbi Restaurant Palægade, der efter konkurs og brand er tilbage for fuld styrke. Frokostoplevelsen fik fem stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Frokostkortet er relativt traditionelt, domineret af traditionelt smørrebrød, et par klassiske frokostretter og så et par mere innovative stykker, som jeg var nødt til at smage. Det første var tæt på det geniale: En fersk norsk sild af den særlige, slanke art, som man også bruger til christiansøsild (her dog lidt større), havde fået en lynhurtig tur på grillen, så den stadig var dejlig halvrå, blød og saftig. Den sommerlige topping på den blide sild var præcis lige så utraditionel og bestod af en gul creme lavet på æggeblomme, masser af nye grønne ærter, agurk, syltede løgringe og urter i form af citronmelisse og citrontagetes. Smukt at se, når kokken kan løsrive sig fra de tunge traditioner, som ellers er dominerende, når der skal sild på bordet.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Pornoagtig hummertartar

En smuk symbiose og en hummer med power var opskriften på det første stykke smørrebrød, Berlingskes madanmelder skulle sætte tænderne i på restaurant Møntergade, som han sidenhen har kaldt en pornoagtig hummertartar. Heldigvis var det herlige stykke smørrebrød ikke alene. Den bedste sildemad nogensinde fulgte trop.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Jeg var straks i seksstjernet humør, som på ingen måde blev dårligere, da jeg fik mit næste stykke. Der var tale om en noget mere traditionel disciplin i form af lun, stegt sild. Her var silden flot høj, blød og saftig og herligt fritaget for nogen som helst ramhed i smagen. Ikke mindst var silden frækt toppet med meget bløde løg, fedtegrever – det har jeg ikke fået før – og en god klat grov sennep.

Jeg må sige, at dette formentlig er den bedste stegte sild, jeg har fået – endda endnu bedre end den, jeg selv laver derhjemme, og så skal der altså noget til!«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Den bedste krebinet

I 2017 åbnede Aamann stedet Aamanns 1921 i indre by, tæt på Gråbrødre Torv, og Berlingskes anmelder kaldte tilbage i 2020 stedet »lidt af en nyklassiker«. Det var især krebinetterne, der sendte smagsløgene på en luksuriøs rejse, og restauranten endte med at score fem ud af seks stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Jeg kunne ikke dy mig for at se og smage stedets fortolkning af krebinet, som også hørte til de »små retter«. Jeg måtte konstatere, at det var den bedste af slagsen, jeg har smagt. Igen en perfekt paneret stegeskorpe, utroligt saftigt og velsmagende svinekød fra Grambogård, flygtigt rørt med sennep. Den sunde gris var draperet i nogle af forårets stolte råvarer – brændenælder, asparges og ærter – og lagt til hvile på en cremet og velafstemt flødestuvet spinat. Den skal jeg meget snart spise igen.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Knivskarpt klassisk smørrebrød

»Ingen anden udvej end at ryste op med fem stjerner« var konklusionen fra Berlingskes madanmelder efter et besøg hos restaurant Kronborg. Menukortet var klassisk, det samme var anretningen, omgivelserne etc. Men hvor kunne de dog deres håndværk. Fine frikadeller, perfekt modnet sild og byens (måske) bedste rødspættefilet er nogle af de retter, du kan glæde dig til, hvis du gør et smut omkring det gode klassiske køkken.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Man skal ikke forvente sig molekylær gastronomiske krumspring eller dansende tissemyrer i kælderen på hjørnet af Brolæggerstræde og Knabrostræde – til gengæld bliver det enkle, klassiske smørrebrød knivskarpt eksekveret.«

Læs hele anmeldelsen her.

LÆS MERE