Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De dage, hvor der var knap nok var en håndfuld gintyper at vælge imellem, er for længst forbi. I dag findes gin i et hav af varianter og med smage, der ikke tidligere blev forbundet med den klassiske spiritus.
»På verdensplan findes der 7.000 slags gin,« vurderer Jacob Rosengren, der er indehaver af The Spirits Club og arrangerer festivalen Copenhagen Gin Fest. Festivalen rykker senere på måneden ind i Lokomotivværkstedet på de gamle DSB-arealer mellem Sydhavn og Vesterbro. Her kan man smage godt 450 slags gin.
»Der vil være flere internationale brands, men også masser af gin fra Danmark. Vi vil gerne invitere til, at man smager, dufter og diskurerer dem,« siger Jacob Rosengren, som har fulgt udviklingen i mere end et årti.
»I Danmark har interessen været særlig stor de seneste fem til seks år. Det hænger sammen med, at ginproduktionen ikke længere kun foregår på de store og kendte destillerier, for mange små producenter har kastet sig over gin, og i dag findes der mange med en mere frugtig smag. Derfor appellerer gin nu også til flere,« tilføjer Jacob Rosengren.
Fra havtorn til mynte
Der er flere måder til at fremstille gin, men dybest set er gin relativt nem at producere, fortæller Jacob Rosengren.
»Fordi det er forholdsvis enkelt at fremstille gin, er den også nem at tilsmage. Mange nye producenter laver gin fra bunden og finder ingredienserne ude i den lokale natur. Jeg er selv fra Nordjylland, hvor vi har flere bryggerier. Her kan man finde masser af enebær, men også rosenblade fra hybenbuske, havtorn og kirsebær,« forklarer Jacob Rosengren, der betegner gin som en »fleksibel« spiritus.
»Man kan så meget med gin. Der er 47 ingredienser, man kan bruge i den – sammen med den faste bestanddel, som blandt andet består af enebær – men gin er meget mere end det. Mange er desuden begyndt at lagre gin på fade, som man gør med whisky, og det giver en ny dimension,« siger han.
Copenhagen Gin Fest har eksisteret siden 2017, og dengang lagde 3.500 gæster vejen forbi. I 2019 lå besøgstallet på 8.000, mens festivalen holdt pause i 2020 på grund af corona. Ginfestivalen er den største af sin slags på verdensplan målt på antal besøgende, brands og stader, fortæller Jacob Rosengren.
Næste år er det planen at ændre konceptet, men i år kan man som tidligere købe en billet, der giver adgang til, at man smage på sagerne på enkelte stader. Har man lyst, kan man også købe en flaske eller to med hjem.
Ikke en gin og tonic-fest
Der er også mulighed for at tilkøbe en cocktail med gin. Jacob Rosengren understreger dog, at der ikke er tale om en gin & tonic-festival, selvom Schweppes har fået hård konkurrence fra andre tonicmærker.
»Der er kommet en masse interessant tonic på markedet de senere år, men det er ikke det, vores festival handler om. Her fokuserer vi på gin. Det er selvfølgelig legitimt at have lyst til en drink med gin, og det egner den sig godt til. Udover vodka er gin den spiritus, man kan lave flest drinks med. Jeg vil tro, at der findes cirka 300 cocktails med gin,« siger han og tilføjer:
»Tonic er et godt supplement, men jeg vil til enhver tid drikke en gin ren. Ligesom man drikker en snaps, kan man hælde en gin op i et to centiliters glas. På den måde kommer smagen til sin ret.«
Jacob Rosengren har ikke som sådan en favorit – og så alligevel:
»I Japan bruger de ofte hvid peber, som giver en særlig eftersmag. Der findes også gin med japansk kirsebærblomst, hvilket forstærker det florale. En af mine favoritter er også en med mynte fra et destilleri i Østeuropa,« siger Jacob Rosengren, der fremhæver flere danske producenter.
»Ligesom vi har en bølge med lokalt produceret mad, er der også en stor opblomstring blandt danske ginproducenter, der tager afsæt i det lokale. Hvis man kan forfine det og gøre det mere lokalt, er det jo super interessant. Designet af flaskerne er begyndt at fylde meget, og her bliver der også ofte spillet på, hvor ginen har sin oprindelse,« siger Jacob Rosengren og understreger, at man som udgangspunkt ikke behøver frygte, at dårlig gin sælges i en flot flaske.
»Det er jo marketing meget af det, men min oplevelse er, at de smukke flasker ofte indeholder et godt produkt. Det er meget sjældent sprøjt, der er hældt på en flot flaske,« siger han.
Copenhagen Gin Fest afholdes 24.-26. februar 2022. Læs mere her