Nyt bageri satser på det salte brød: »Selvom vi også har sødt på kortet, bliver det ikke noget med mange lag flødeskum«

Nok kan man få en snegl eller en spandauer i Torvehallernes nye bageri, som åbner i næste uge, men man skal hverken forvente »lag af flødeskum«, kanelsnurrer eller konditorkager. Det fortæller ejeren, som har en forkærlighed for det salte brød, og som gerne bruger både grønt, kød og skaldyr i sit bagværk.

Det nye bageri Albatross & Venner drosler ned for det søde til fordel for det salte. Her en »Queen A«, som er en fortolkning af specialiteten kouign-amann fra Bretagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrien Denis-Pasquier
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 1. april åbner endnu et sted, hvor københavnere kan få stillet den uudtømmelige appetit på brød. Albatross & Venner hedder det nye bageri, som kommer til at ligge i Torvehallerne.

I modsætning til mange andre nyere bagerier er det dog ikke søde sager som kanelsnurrer og kager, der kommer til at dominere sortimentet. Det gør derimod de salte indslag, fortæller Denny Vangsted, som er kok med en fortid fra restauranter som The Fat Duck, Kong Hans og Gorilla.

Sammen med sin hustru har han i en årrække drevet Omegn & Venner, der sælger charcuteri, mejeriprodukter, bagværk og drikkevarer fra små lokale føde- og drikkevareproducenter. Nu udvider de med et bageri i en anden del af Torvehallerne.

Det ligner måske noget sødt, men faktisk er det en løgtærte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrien Denis-Pasquier.

»Om formiddagen kommer vi til at lægge vægt på det lidt sødere bagværk – her kan man for eksempel få en snegl eller en spandauer. Til gengæld vil vi gerne differentiere os ved at arbejde med det salte udtryk i det, vi sælger til frokost og om eftermiddagen,« siger han.

Man vil for eksempel kunne sætte tænderne i en »Queen A«, som er en salt fortolkning af specialiteten kouign-amann fra Bretagne. Det vil også være muligt at købe pølsehorn, knækbrød og en løg- og misotærte bestående af en croissant fyldt med de to ingredienser, ligesom det ikke vil være usædvanligt at støde på grønt, fars, kød, fisk og skaldyr i bagværket.

Hertil kommer klassiske indslag som baguetter, det tyske mischbrot samt rug- og surdejsbrød.

Denny Vangsted er allerede en del af Torvehallerne, hvor han og hans hustru driver Omegn & Venner. Fold sammen
Læs mere
Foto: TorvehallerneKBH / Line Klein.

»Selvom vi også har sødt på kortet, bliver det ikke noget med mange lag flødeskum. Vi kommer ikke til at gå konditorvejen. Der er jo mange andre, der sælger kardemommesnurrer og den slags bagværk,« siger Denny Vangsted og tilføjer:

»Personligt er jeg meget interesseret i både den franske og engelske bagetradition, som vi også kommer til at dyrke her.«

Alle kan følge med

​Det bliver svært at overse det nye bageri, som kommer til at fylde godt i det, der hedder Hal 2. For at skabe plads til de to ovne, der skal producere større mængder brød, strækker Albatross & Venner sig over hele fire stadepladser, som ligger midt hallen.

»Vi har længe gerne villet bage selv, men vi havde ikke lyst til at have endnu et lokale ude i byen. Vi kan også godt lide, at kunderne kan følge hele processen. Og så har vi selvfølgelig en lille disk, som vi kan sælge fra. Men vi er ikke en café. Vi er en bager, hvor man henter sit brød, og hvor man kan se brødet blive til,« siger Denny Vangsted.

Mens det ikke skorter på søde sager på mange af byens nyere bagerier, går Albatross & Venner en anden vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrien Denis-Pasquier.

Med på holdet er også Luke Smetham, Geoff Stewart og Anders Alkærsig, der i flere år har drevet bageriet og butikken Albatross i Berlin. De leverer bageriprodukter til godt 50 cafeer, delier og restauranter i den tyske hovedstad. Samtidig er Simon Olesen, som driver Restaurant Møntergade, gået med i projektet.

Mens Albatross & Venner åbner for offentligheden fra næste fredag, leverer bageriet allerede i dag brød til HAV, Pavillon de Verre og Omegn & Venner, der alle holder til i Torvehallerne. På sigt er det planen, at det tal stiger.

»Drømmen er selvfølgelig, at staderne kommer til at bruge os som et in-house-bageri,« siger han.