Den salte, fede »medicin«: Berlingske guider dig til byens bedste tømmermændsmad

AOK
Gastronomi

Nytårsnat er alting så strålende og festligt. Den 1. januar er alting så gråt, langmodigt og ulideligt. Hvad gør man så? Den gode burger, pizza eller shawarma kan få årets mest dødssyge dag til at glide lidt lettere ned. Her har du et bud på noget af byens bedste fastfood mod tømmermænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det den hæsligste morgen i 100 år, åh, min lever!«. Ok, det var ikke helt det Gnags sang, men det er ofte sådan, jeg og sikkert rigtig mange andre har det 1. januar.

Jeg er stor fan af nytårsaften. Der skal drøn på: østers, champagne, hummer, hvidvin, rødvin, cognac, mere champagne, måske en cocktail, og måske der også lige blev plads til en lillebitte øl.

Man kunne lade være med at drikke alkohol eller drikke noget mindre dagen før. Fint nok. Hvis det ikke er en mulighed i forhold til ens egne evner til mådehold, vil jeg foreslå, at man går en lang tur blandt dagens udsmattede raketter på asfalten, drikker godt med væske og så finder noget dejlig salt, tungtsmagende mad, der lutrer ens diabolske tømmermænd. Og så skubber angeren 24 timer.

Den fede medicin

Men hvor finder du så denne salte, fede medicin, der skal hjælpe dig gennem årets længste dag?

På Berlingske har vi samlet en liste over nogle af de bedste takeawaysteder i København og omegn, som vi har anmeldt de seneste år. Desuden har et par officielt uanmeldte personlige favoritter også sneget sig ind.

Skulle din personlige favorit ikke optræde i denne guide, kan årsagen være, at den ikke holder åbent 1. januar.

Læs med og lad mundvandet løbe om kap med den kommende dårlige samvittighed.

Burgeren fra POPL er udviklet i den trestjernerde restaurant Nomas eksperimenterende køkken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Isager.

Burgere (Oksekød, kylling og fisk):

Gasoline grill
Kødet er saftigt og altid perfekt stegt. Smagen har smøragtig, dyb umami. Gasoline Grill er blevet rangeret blandt verdens 30 bedste burgerjoints af det respekterede medie Bloomberg. Fritterne er gode, men ikke i verdensklasse som burgeren.
Landegreven 10
1300 København K.

Flere filialer

POPL burger
Nomas legendariske burger, som foretrækkes af mange gourmeter. Bøffen og bollen minder en del om Gasoline Grills, dog indeholder burgeren en utroligt dyb og kompliceret sauce, som har en tydelig Noma-signatur. En burger, man bør prøve. Vegetaroptionen er absolut også en brugbar løsning, hvis man har drukket for meget naturvin.
Strandgade 108
1401 København K

Yo! Burger
En velkomponeret, elegant og frisk bruger med god spændstig krølsalat. Den er nem at spise, ja, nærmest børnevenlig. Bollen er godt balanceret, ikke for fedtet og sprød i skærefladen.
Gothersgade 27
1123 København K.

Flere filialer

Jagger
Gourmetkokken Rasmus Oubæks burgerkæde laver gode burgere med oksekød, men stedets stjerne er deres burger med sprød dansk velfærdskylling. Det saftige fjerkræ fås også som nuggets, som nok ligger så fjernt fra McDonalds kvalmeinducerende af slagsen, man kan komme.
Nordre Frihavnsgade 58
2100 København Ø

Flere filialer

Hooked
Fish and chips er noget, kvalitetskæden Hooked har helt styr på og endnu en god måde at uddrive tømmermændsdæmonerne på. Desuden er deres fiskeburger også altid snorlige. Perfekt sprød, saftig og omringet af gode friske råvarer. Deres tartarsauce og fritter er i særklasse.
Nørrebrogade 59
2200 København N

Flere filialer

Shawarma kommer af det tyrkiske ord »çevirme«, som betyder vende, dreje eller kreds. Alternative betegnelser for shawarma er »döner kebab«, som betyder »roterende (grillet) kød«, eller det græske ord »gyros«, som betyder vendt. Generelt er der en del begrebsforvirring i det roterende køds verden, men en almen antagelse er, at kebab ofte er hakket kød, mens shawarma er skært kød.Shawarma i sin nuværende form menes at have sin oprindelse i Tyrkiet i 1700-tallet, men retten kan sagtens gå meget længere tilbage. Retten er i dag, sammen med pizza og burger, en af de mest udbredte spiser i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Shawarma/falafel

Kebabistan
Gedigent hjemmelavet pitabrød. Flot og saftigt og skært 100 procent rent lammekød med god grillsmag og fin krydring, der lader kødet smage igennem, hvilket vil appellere særligt til dem, der elsker lammekødssmagen.
Nordre Frihavnsgade 88
2100 København Ø

Fuldkorn
Velsmagende, velkrydret, mørt, lidt tørt kød med en snert af kanel, nellike, nærmest indisk/pakistansk i krydringen. En meget frisk, grøn og levantisk shawarma, der vil appellere til dem, der søger en mere let og mindre slammet shawarma end gennemsnittet. I øvrigt kan stedets falafel i den grad også anbefales.
Nørrebrogade 158
2200 København N

Durum Bar
Flot, stor kødrulle med varme krydderier i flot balance, god saftighed på kødet. Perfekt grillet og skåret. Super velsmagende hjemmebagt og kæmpestort pitabrød, der minder lidt om indisk roti, med let smag af grill/røg. En shawarma uden svage punkter.
Nørrebrogade 195
2200 København N

Fat Greek
Ikke en traditionel shawarma, men en græsk gyros. Det velsmagende autentiske brød er lavet af en bager fra Athen. Flere varianter af fyld, men særligt det roterende svin, »Grandpa Pork«, udsat for kulgrill, kan varmt anbefales.
Ryesgade 30B
2200 København N

Pizza

Bæst
Som nummer fire på den europæiske pizzarangliste er der ingen tvivl om, at Bæst laver pizza i verdensklasse. Det, der adskiller Bæst fra byens andre toppizzeriaer, er dog, at praktisk taget alle toppings er hjemmelavede. For grøntsagernes vedkommende fra Farm of Ideas og for ostens og charcuteriets vedkommende fra det lille mejeri og salumeria, der ligger på førstesalen over restauranten, hvilket bringer pizzaen op på et højere og mere gastronomisk leje.
Guldbergsgade 29
2200 København N

Pizza med røget mozzarella og Nduja . Søren & Søren anbefaler pizza hos Bæst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Luca
72 timer er den tid, Lucas pizzadej koldhæver, før den bages i den trækulsfyrede stenovn med et perfekt resultat til følge: Krummen er saftig, sej og karakterfuld. Kanterne er høje og leopardplettede af varmen og bunden tynd i midten af pizzaen. Luca har i øvrigt to gange været i top-ti i den italienske guide Top 50 Pizza.
Gammel Strand 42
1202 København K.

Flere filialer, blandt andet. Lyngby

Corsa
Her laves pizza efter alle kunstens regler. Dejen, som er baseret på surdej, hæver i hele fire døgn og afbages lynhurtigt i trækulsfyret stenovn. Stilen er napolitansk med leopardpletter, høj kant, tynd bund og en saftig og svampet krumme med god smag.
Østerbrogade 56
2100 København Ø

Flere filialer

Asien

Panaeng-karry med kylling. Fold sammen
Læs mere

Baan Thai Isarn
var det første gang, man kunne få autentisk thaimad i København. Stedet har siden skiftet navn til Baan Thai Isarn, men er forblevet i familien, og maden er stadig efter 25 år eksotisk, spicy, frisk, velsmagende og rigelig. Særligt stedets kylling med herlig basilikum og chili og deres Panaeng-karry er landets bedste. Vinder af  AOKs »Byens Bedste Takeaway 2019.«

Lille Istedgade 7
1706 København V

Bollyfood
Der er efterhånden mange indisk/pakistanske spisesteder i København, men få eksekverer de eksotiske smagsekplosioner bedre end den indisk kæde Bollyfood. Tikka masala, lamb spinach, butter chicken, alt er godt.
Østerbrogade 89
2100 København Ø

Flere filialer