De har alle opnået noget nyt ved dette års Michelin-fest. Her er Søren Franks dom

AOK
Gastronomi
Guide

En række nye restauranter fik deres første Michelin-stjerne, mens Noma og Kong Hans opgraderede med en stjerne hver. Søren Frank er begejstret for alle restauranterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften var det atter tid til at drysse Michelin-stjerner ud over en række danske restauranter. Flere restauranter modtog en stjerne for første gang, mens Noma og Kong Hans opgraderede med en stjerne hver.

Berlingskes anmelder Søren Frank har gennem årene besøgt og anmeldt restauranterne, men har på grund af coronanedlukningen ikke haft mulighed for at anmelde den nye The Samuel, der også modtog sin første stjerne.

Læs eller genlæs Søren Franks anmeldelser her.

1

Sprællevende køkken på syttende etage

Der var fuld smæk på både udsigt og mad, da Søren Frank i sommeren 2020 lagde vejen forbi Jesper Kochs Restaurant Syttende på Hotel Alsik i Sønderborg. Her fik han både fremragende caviarretter og spøjse asparges. Restaurant Syttende har én Michelin-stjerne.

Uddrag af anmeldelsen:

»På Syttende er man, som på andre jyske gourmetrestauranter, på fornavn med leverandørerne. Ærterne kommer fra Jens, mens Ivar og Charlotte har leveret asparges, Allan kvæderne og Kurt vagtelæggene. Det er om at holde tungen lige i munden, men selvfølgelig også ekstremt positivt, at varerne kommer fra små lokale navngivne producenter. Hvis de altså er gode, og det er de på Syttende!«

»Således gennem måltidet kunne vi konkludere, at det ambitiøse, sprælske køkken havde truffet vore smagsløg mest rent i måltidets indledende og afsluttende faser. Lagt sammen med glimrende betjening og fantastisk udsigt ender vi således på fem store stjerner.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Et mirakel af en helhedsoplevelse

I august 2020 lagde Søren Frank vejen forbi Restaurant Lyst i Fjordenhus i Vejle. Her fik han det, han selv kalder »et mirakel af en helhedsoplevelse«. Kombinationen af mad og omgivelser i Olafur Eliassons bygning, gik op i en højere enhed. Lyst har én Michelin-stjerne.

Uddrag af anmeldelsen:

»Ingen tvivl om, at restaurant Lyst udgør en helt unik helhedsoplevelse af arkitektur, kunst, god mad og vin og glimrende service, som bestemt er en rejse værd. Hvad angår stjernerne her på siden, er det dog primært maden, som vejer, og her vurderer vi McBurns sikre køkken med dets parade af velkendt velsmag til fem store stjerner.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Gourmettarteletter, så englene synger

Søren Frank var i sommeren 2021 på besøg på Restaurant Substans i Aarhus, der er flyttet ind i nye lokaler på havnen. Her hæftede han sig særligt ved en uovertruffen udsigt, gourmettarteletter og fremragende desserter. Substans har én Michelin-stjerne

Uddrag af anmeldelsen:

»Aftenens vel nok bedste salte ret var en saftig, grillet helleflynderfilet. I modsætning til de fleste af de indledende retter havde flynderen fået tilført et ekstra lag af umami-dybde i form af dels blækspruttegarum (fermenteret fiskesauce, som man blandt andet ser det i Thailand), dels en jordskokkecreme med hvid miso og svømmede i en bouillon på blåmuslinger. I glasset havde vi nu en vellagret 2012 Macon-Chaintré fra Domaine Valette (150 kroner), som efter tre års fadlagring besad en for området sjælden dybde.«

»Glimrende var også det afsluttende søde med citruskaramelliserede »minicroissanter« på overskudsdej fra den lokale kaffekæde La Cabra med en tæt flødeskum med marcipansmagende skovmærkedrys til at dyppe i, som blev serveret til den gode kaffe. Og dermed basta på en fin aften med et for klassen relativ transparent og enkelt, lokalt sæsonbaseret køkken, stærkt understøttet af glimrende betjening, vin og omgivelser.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Gedigen velsmag og fremragende service

Vi skal helt tilbage til 2014 for at finde Søren Franks seneste anmeldelse af Kong Hans. Dengang havde køkkenchef Mark Lundgaard netop overtaget efter Thomas Rode, der havde huseret en årrække i køkkenet. Dengang kvitterede Søren Frank med seks stjerner, og følte sig strøget med hårene af luksuriøs velsmag. Niveauet er altså fortsat højt i kælderen, og Kong Hans har nu to Michelin-stjerner

Uddrag af anmeldelsen:

»Størst yummieffekt var der utvivlsomt i en umamidrivende servering af meget let tilberedt norsk kæmpekammusling med blomkålscreme, røget smør og en generøs skefuld af Rossinis gold selection caviar. Man er vant til smagen af røget kammusling, men her var røgen så meget mere subtil, fordi den var lagt ud i smørret samtidig med, at muslingens fine konsistens ikke var spoleret. Det hele tilstrækkeligt underspillet til, at kaviaren fik plads til at skinne.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Trestjernet Michelin-restaurant sprænger skalaen

Noma røg helt op på den høje klinge, da det lykkedes at hive tre Michelin-stjerner hjem. Vi skal dog lige et par år tilbage for at finde den seneste anmeldese fra Søren Frank. Men så er der nemlig også tre at vælge imellem. Søren Frank anmeldte i 2018 alle tre sæsoner. Den med fokus på skov og vildt, en med fokus på hav og en med fokus på grøntsager. Noma har nu tre Michelin-stjerner.

Uddrag af anmeldelsen:

»I mine øje er denne første havsæson den foreløbige kulmination på Nomas lange rejse, som jeg slet ikke kan vente med at tage del i igen til juni, når Noma bliver vegetarrestaurant hen over sommeren, og haverne foran bygningerne og på toppen af taget forhåbentligt er vokset op«.

»Rasmussen, som under kaffen ellers mest har været optaget af at tælle de forskellige fuglearter i voldgraven (dem er der mange af), siger pludselig, at han mener, at vi bør sprænge skalaen og give det nye Noma syv stjerner. Jeg svarer, at den får vi nok svært ved at trumfe igennem i Pilestræde, men så kommer jeg i tanke om, at filmredaktør Kristian Lindberg i sin tid gav Lars von Triers »Nymphomaniac« i directors cut seks stjerner med pik op, og så kan vi vel også give Nomas første havsæson seks stjerner med torsketunge op.«

Læs hele anmeldelsen her.