Berlingske på gastronomisk sommertur: Seks steder får 5 stjerner. Ét scorer seks

AOK
Gastronomi
Guide

I de lunere måneder har Berlingskes madanmeldere været på tur rundt i sommerlandet. Her guider vi til en række af de bedste madoplevelser, hvis du skal en gastronomisk tur ud i sommerlandet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København har i årevis været højborg for gastronomisk udvikling og smagsoplevelser. Men der sker noget i provinsen, og der er efterhånden masser af gastronomiske perler spredt over det danske land.

Hen over sommeren har madanmelderne været på tur i det danske sommerland. Her har de blandt andet lagt vejen forbi  Aalborg, Lolland, Herning og Asnæs, der alle har leveret blændende spiseoplevelser.

Tag med på en gastronomisk danmarksturné her.

1

Gastronomien blomstrer på den gamle sindssygeanstalt

Den tidligere Dragsholm-køkkenchef Claus Henriksen dyrker det lokale terroir og eksperimenterer vildt – til tider måske endda lige lovlig vildt – på den nye restaurant.

Uddrag af anmeldelsen:

»I sin tid på Dragsholm Slot hyldede Claus Henriksen den usædvanlige regel, at hovedretten altid skulle være grøntbaseret, og den tradition har han taget med sig til Mota. I sæsonens anledning er der denne aften tale om hvide asparges, som først er blevet grillet og derefter skrællet, med stor saftighed til følge. Herlighederne er ledsaget af en emulsion af pighvarfond og aspargesolie lavet på alle resterne, tynde bændler af rå asparges og diverse dekorative urter og blomster. Jeg bliver øjeblikkelig bragt tilbage til 2008, hvor Henriksen lige var trådt til på Dragsholm, og jeg første gang fik denne ret, som stadig holder i dag.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Så syndigt godt at englene sang

Ambitiøs mad med Michelin-præcision sætter Lolland på højgastronomiens danmarkskort.

Uddrag af anmeldelsen:

»Betjeningen var ikke helt i omdrejningshøjde fra start, så forventningerne var på niveau med øens omdømme.

Men så skal jeg ellers love for, at det tog fart. Først med tre små snacks, hvor vi især bed mærke i en minitærte med fjordrejer og hybenrosecreme samt en dampet og siden friteret baobolle med fyld af krabbekød, shisoblade og koriander, der på toppen havde yuzumayo og en »fuglerede« af eddikemarineret og siden friteret kombutang. En helt sindssyg detaljeringsgrad i en snack, som ovenikøbet var lavet med skarp michelinpræcision og uhyre velsmagende. Og et tydeligt bevis på, at det er nye tider på både Lolland og Bandholm Badehotel.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Étstjernet Michelinrestaurants pop up i sommerlandet

Sommerrestauranten på glampingpladsen leverer enkel, men sublim gastronomi i sommerhushøjde.

Uddrag af anmeldelsen:

»Hvad maden angår, er der ikke så meget at betænke sig på. Lille B tilbyder én menu til 495 kroner bestående af ni deleserveringer, som serveres i fire ombæringer, som man kender det fra restauranter som Pluto og Gorilla. Fokus er på fisk, grønt og skaldyr, så vidt muligt lokalt fra Odsherred og for det meste tilberedt på grillen. Enkel sommerlig mad, men ikke desto mindre en gastronomisk oplevelse, skulle det vise sig.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Hummer på størrelse med et spædbarn

Nicolas Min Jørgensens terroirkøkken på Tri er pakket med lækker havmad og spændende kombinationer

Uddrag af anmeldelsen:

»Aftenens bedste ret i min mund er tituleret Vibens Fryd, for det er fra denne gård, at »Carsten bondemands« økologiske æg kommer. Carstens æg er tilberedt som en japansk chawan mushi, en æggestand med soya og hønsefond, toppet med hvide asparges syltet i hyldeblomsteddike, lidt røget olie og en generøs skefuld caviar, som kom fint til sin ret i selskab med den blide æggestand og den diskrete røg.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

En unik madoplevelse

Den fine landsbrugsrestaurant Muld med stjernekokken og bondemanden Jens Vestergaard bag gryderne er landets vel nok mest terroirorienterede.

Uddrag af anmeldelsen:

»Vejret tillader, at vi starter udenfor ved laden med frit udsyn til marken med de herlige grønne sager, som er på vej til vores tallerken. Dagens menu til 475 kroner, som tæller fem retter, starter med hjemmesyltede snacks, og vi får den første fornemmelse af den særlige oplevelse, det er at nyde råvarer, som er dyrket og forarbejdet på stedet.«

Læs hele anmeldelsen her.

6

Kan det overhovedet blive bedre?

Unge Christian Nurup ryster den ene ubegribeligt velsmagende, fransk-japansk inspirerede ret ud af ærmet efter den anden på Restaurant Bühlmann.

Uddrag af anmeldelsen:

»Velsmagen intensiveredes ret for ret: Kødet fra en pocheret hummerklo kom vendt med sprøde sommeragurker og en gelé lavet på hummerhovederne smagt til med tosazu (som er eddike med kombutang og bonitoflager), samt en klassisk sauce på muslingefond skilt med dildolie og toppet med en generøs skefuld oscietracaviar, som faktisk fint lod sig smage i den ellers ganske komplekse sammenhæng. En vanvittigt velsmagende ret med en klar klassisk fransk grundtone.

Kan det overhovedet blive bedre? tænkte vi. Det kunne det minsandten, og det allerede i næste servering, af hamachi (hvid tun) fra Hanstholm modnet i 14 dage i soya og mirin og derefter skåret sashimi style og penslet med honning fra haven.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

Så kom civilisationen endelig hertil

Alle sejl er sat for at skaffe en Michelin-stjerne til Herning.

Uddrag af anmeldelsen:

»Herning har med andre ord aldrig været kendt for sin gastronomi, men det bliver der måske lavet om på fremover med åbningen af den nye ambitiøse restaurant Domæne. Man kan dog godt undre sig lidt over beliggenheden i et forblæst industrikvarter i Gødstrup med regionshospitalet som nærmeste nabo. Det skyldes, at det er  hvidevarefirmaet Witt, der står bag restauranten, der ligger ved siden af virksomhedens hovedsæde i en bemærkelsesværdig kuppelformet bygning af råt træ.«

Læs hele anmeldelsen her.