Fransk fremstød i Norden

Nyt importselskab vil næsten fordoble Renault-salget i Danmark - blandt andet med billigbilen Logan.

Renaults billigbil, Dacia Logan, skal være med til at sætte fart i Renault-salget. Bilen fremstilles i Rumænien, Marokko og Indien. Foto: Punit Pararanjpe / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Til nytår siger Renault adieu til Volvo efter 25 års samarbejde. Fremover skal det være slut med at være en lettere forsømt lillebror i et importselskab kontrolleret af en konkurrent.

I stedet er det bonjour til et nyt fabriksejet importselskab, der med base i Stockholm skal øge Renault-salget dramatisk.

Ambitionerne er på højde med Eiffel-tårnet: I 2009 skal Renault sælge 800.000 flere biler end i dag. Alene i Danmark skal markedsandelen øges fra de nuværende fire til syv procent i løbet af de næste seks år.

Midlerne er nye modeller, flere penge til reklamer og en introduktion af Renaults »discountbil«, Dacia Logan. Den fremstilles på Dacia-fabrikken i Rumænien og på satellitfabrikker i Marokko og Indien. Tvivl om både crashsikkerhed og køreegenskaber har hidtil afholdt den nuværende Volvo-Renault-importør fra at tage Logan til Danmark. Andre steder i Europa er den et hit for Renault, og efter nytår kommer den så til Danmark.

En anden vigtig nyhed for Renault bliver tredje generation af job- og familiebilen Laguna. Modellen er en af de sikreste biler, Euro NCAP nogensinde har testet, men også berygtet for at være agterlanterne i et væld af holdbarhedsundersøgelser.

Men nu skal der andre druer i den franske vin: Renault lover, at Laguna III bliver blandt de tre bedste, mest holdbare og pålidelige biler i sin klasse. Efter nytår får bilen dansk premiere.

Efter al sandsynlighed dukker Laguna, Logan og de andre Renault-modeller op hos en af de flere end 40 eksisterende Renault-forhandlere i Danmark. Selv om de formelt er opsagt i forbindelse med skilsmissen fra Volvo, arbejder det nye importselskab, Renault Nordic, på at fortsætte samarbejdet med de danske forhandlere.

Særlig interessant med de nye lavere bilafgifter på småbiler herhjemme bliver en helt ny Twingo i 2008.