Fra glemt til genopstået

Fire mekanikere har genopbygget Brems-bilen fra originale tegninger.

»Det har været sjovt. Og vi er stadig venner.«

Frank Justesen gør status over 15 måneders arbejde. Midt i værkstedet på Hjulmagervej - meget passende - i Viborg står resultatet. En nøjagtig kopi af Danmarks første fabriksfremstillede bil, Brems model 1A.

Sammen med værkfører Finn Nielsen, mekaniker Peter Nielsen og autosvejser Bjarne Skov har den pensionerede tømrermester bygget de to biler ud fra de originale tegninger. En opgave, der har krævet tusindvis af arbejdstimer, teknisk snilde, godt kammeratskab og hjælp fra 50 lokale sponsorer, der har bidraget med alt fra penge til fremstilling af specialkomponenter.

»Inklusive arbejdsløn står bilerne i to millioner kroner,« vurderer Peter Nielsen.

Men så har Brems-bilerne også en finish, der kan gøre en moderne Mercedes rustrød af misundelse: Med tyk lak over alt, benzintank i messing og håndsyede siddehynder. Alene en detalje som det massive starter-håndsving på siden af Brems-bilen forkæler øjet.

»Men de lavede også fantastisk håndværk dengang - vi har fået enorm respekt for, hvad Julius Brems og hans sønner kunne. Tænk på at de startede fra ingenting, hver gang de skulle konstruere en ny del,« siger Peter Nielsen.

Motoren viste sig at være den største udfordring for de fire fingernemme entusiaster. Originaltegninger angav for eksempel ingen tolerancer for stempler og cylindre, så de måtte prøve sig frem. I første forsøg satte stemplerne i den to-cylindrede, luftkølede motor sig fast.

Til sidst lykkedes det. På grundlovsdag 5. juni, 107 år efter den originale Brems model 1A trillede ud på sin jomfrutur i Viborgs gader - og få timer før kopien skulle præsenteres på Viborg Stiftsmuseum - var den »nye« Brems-bil køreklar.

»Første gang den kørte, fik vi en klump i halsen,« fortæller Bjarne Skov, som kalder Brems-bilen et stykke Danmarkshistorie. Og den skal ikke bare samle støv på et museum. Nøjagtig som Julius Brems gjorde for 107 år siden, er det planen at sende Brems-bilen på turné rundt i landet, så alle kan få historien om Danmarks første bilmærke.