Danmarks første Formel 1-kører er død

Tom Belsø, der i Sydafrikas Grand Prix 1974 (billedet) blev den første dansker i Formel 1, er død 77 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grand Prix Photo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tom Belsø, der i 1974 blev Danmarks første Formel 1-kører, er død efter længere tids sygdom.

Han blev 77 år.

Han var uddannet automekaniker og debuterede på Roskilde Ring i 1960erne.

Desuden blev han en af de første danske racerkørere, der satsede på en international karriere, og han flyttede til England, hvor han kæmpede sig op gennem juniorklasserne.

Tom Belsø i sin Williams-racer. Til venstre ses den legendariske teamchef Frank Williams. Fold sammen
Læs mere
Foto: NYGAARD.

I 1972 kørte han som den første dansker en sæson i Formel 2. Han sluttede på 17.-pladsen i EM - en placering han delte med den senere Formel 1-verdensmester James Hunt (hvis rivalitet er portrætteret i filmen »Rush«).

I de følgende år kørte Belsø Formel 5000, der var en klasse, hvor bilerne havde omtrent samme effekt som Formel 1, men var betydeligt billigere. Han havde cigaretfirmaet Marlboro som sponsor, og da Williams' Formel 1-team, der også blev støttet af Marlboro, pludselig manglede en kører til Sveriges Grand Prix 1973, hentede man Belsø ind.

Det var første gang en dansker kørte Formel 1, men selv om Tom Belsø leverede en serie gode omgange under træningen, mente Williams og Marlboro, at det var for tidligt med en løbsdebut.

Til gengæld lovede man Belsø en fast Formel 1-kontrakt for 1974. Der var dog kun tale om en »dele-bil«, for Marlboro støttede også den hollandske Le Mans-vinder Gijs van Lennep.

Aftalen blev, at Belsø og van Lennep hver især skulle køre en håndfuld løb, og danskeren debuterede i Sydafrikas Grand Prix i marts 1974.

Williams var dengang feltets svageste team, og danskeren kvalificerede sig bagerst i feltet, og han udgik desuden umiddelbart efter starten med en sammenbrændt kobling.

Han mistænkte senere teamchef Frank Williams for med vilje at have strammet koblingen for meget – for på den måde at opfylde teamets forpligtelser over Marlboro, uden der blev slidt for meget på bilen.

Belsø kvalificerede sig ikke til Spaniens Grand Prix, men fik en flot ottendeplads i det svenske grandprix i juni 1974. Samarbejdet med Williams stoppede dog brat under træningen til det næste grandprix i England, hvor Belsø igen følte, at Frank Williams saboterede hans chancer.

Herefter kørte Belsø kun sporadisk i Formel 5000, inden han i 1977 startede firmaet Belso Cereals i England.

»I min racerkarriere oplevede jeg, hvor vigtigt kosten er. Der var dengang ikke rigtig nogen, der lavede müsli, og derfor startede jeg selv en produktion. Efter at have brugt så mange penge på racing, var det tid til, der kom penge den anden vej,« fortalte han senere.

Belso Cereals, der i Danmark sælges hos blandt andre Netto, gjorde den tidligere racerkører til en velhavende mand, og han solgte firmaet i 2005.

Efter Tom Belsø har danskerne Jan Magnussen (fra 1995-98), Nicolas Kiesa (2003) og Kevin Magnussen (2014 til i dag) kørt Formel 1-løb.