Topdommer: De var de værste at dømme

Mark Clattenburg er en af de bedste dommere, der har betrådt grønsværen. Det betyder langtfra, at alle spillerne er enig i, hvad man fløjter for.

Han har bestyret fløjten finaler i EM og Champions League. Han har dømt i Premier League i 13 år og udvist stjerner og banens værste galninge. Mark Clattenburg har prøvet det meste, men nogle spillere stikker ud - og ikke for det gode.

I britiske Daily Mail oplister han de fem værste spillere, han har dømt. Den mest besværlige er en af fodboldens notoriske badboys Craig Bellamy.

»Jeg vidste, at mit forhold til ham var på usikker grund, da han tog fast i mine bolde i spillertunnelen på Etihad, og jeg mener ikke mine kampbolde! Det var en joke - tror jeg - og jeg tog det som en joke, men der var en historie bag.«

»Det går sandsynligvis tilbage til 2009, hvor Manchester City var på besøg hos Bolton, og jeg udviste ham.«

I kampen Clattenburg referer til, gav han Craig Bellamy et gult kort for at svine ham til, inden han gav ham endnu et gult kort for at filme for at forsøge at få et straffespark. Der var bare et problem.

»Replays viste, at der var straffe. Jeg tog fejl. Han gik amok, som man kan forestille sig,« fortæller Mark Clattenburg, der senere samme år altså måtte lægge kønsdele til Craig Bellamys hævn.

Listen fortsætter. Næste i rækken er ikke overraskende for folk, der har set fodbold i 1990'erne 00'erne, Roy Keane.

»Man kunne simpelthen ikke stole på Roy. Man vidste aldrig, om han ville sprænge i luften eller gøre noget vanvittigt, som taklingen på Alf-Inge Haaland. Det var en skandale, det var overlagt,« siger Clattenburg om den uhyggelige takling, hvor Manchester United-generalen bevidst taklede nordmanden på knæet.

En del af problemet med den irske hardhitter var hans personlighed.

»Han fremstod altid som iskold og ville være den hårde mand. Det skabte problemer for dommere, fordi egoet spillede ind og det blev en kamp, ligesom det blev med ham og Patrick Viera (Arsenal, red.)

Mark Clattenburg fortæller, at han har mødt Roy Keane i forbindelse med sit arbejde som tv-kommentar efter dommerkarrieren, og her var oplevelsen en ganske anden.

Men vi skal videre på listen over de værste spillere, Clattenburg har dømt. Nummer tre er tyske Jens Lehmann, der spillede for Arsenal i Premier League.

»Han var så irriterende, og han stoppede aldrig. En af de irriterende typer, der ville brokke sig over alt og alle.«

»Hvis bolden var rund, ville han brokke sig. Hvis den var hvid, ville han brokke sig,« siger Clattenburg.

Den tidligere dommer mener, at det var en stor svaghed hos tyskeren, som modstanderne tydeligvis brugte imod ham for at forstyrre hans spil.

Nummer fire på listen er Pepe, der huserede i Real Madrids centerforsvar i en lang årrække. I 2016 dømte Clattenburg ham i finalen, der var et Madrid-derby mellem Atletico Madrig og Real Madrid.

»Han var en spiller, man simpelthen ikke kunne stole på,« lyder dommen.

I finalen scorede Pepe et mål i første halvleg. Et mål, der skulle have været dømt offside, indså Clattenburg i halvlegen. Kort efter pausen begik Pepe på modstandernes Fernando Torres, til stor frustration for Real Madrid-forsvareren.

»Aldrig et straffespark, Mark.«

Men Clattenburg var iskold:

»Jeres første mål skulle ikke have haft lov til at stå,« lød svaret, og så hørte han ikke mere til Pepe.

Straffesparket brændte Antoine Griezmann.

Sidste mand på listen er nigerianske John Obi Mikel, der løb tusindvis af kilometer på Chelseas midtbane. Men det er ikke hans arbejde som oprydder, Clattenburg vil huske ham for.

I 2012 anklagede Mikel Clattenburg for at have udtalt sig racistisk i en kamp mellem Chelsea og Manchester United.

En anklage dommeren senere blev frikendt for.

»Han har aldrig undskyldt, og det er skuffende, for det kunne have ødelagt mit liv.«

»Jeg mistede kærligheden til at dømme i en periode efter den episode, men jeg kunne ikke stoppe, for jeg har en familie, og jeg havde ikke andre karrieremuligheder,« fortæller Mark Clattenburg.