Fodboldspilleren, der blandede sig i storpolitik, fylder 30

Mesut Özil var fodboldtalentet, der kunne gå på vandet. Men et foto sammen med Tyrkiets præsident placerede Özil midt i en storpolitisk konflikt og rejste spørgsmålet, om han egentlig var tysk eller tyrkisk. Det blev enden på hans landsholdskarriere.

Mesut Özil blev udsat for hård kritik, da han stillede op til fotografering sammen med Tyrkiets præsident Recep Erdoğan i foråret. Efterfølgende sagde Özil, at han følte sig udsat for racisme. Foto fra Arsenals EL-kamp mod FC Vorskla Poltava 20. september 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN KINGTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På sine bedste dage er Mesut Özil en ener. En af de fodboldspillere, der er så mange skridt foran sine modstandere, at en kamp bliver til kunst og simple afleveringer til perfekt orkestrerede oplæg. Men når stadionlamperne slukkes, og fodboldkampe enten er vundet eller tabt, er Özil også en af omtrent fire millioner tyskere, der har tyrkiske rødder – på godt og ondt, skulle det vise sig denne sommer. Mandag fylder han 30 år.

Historien om Mesut Özil begyndte i det tyske Ruhr-distrikt i 1988, men fortællingen om hans person og ophav går meget længere tilbage. Da den tyske økonomi buldrede af sted op gennem 60erne, rejste Özils bedstefar fra Tyrkiet til industribyen Gelsenkirchen i Tyskland. Her slog han sig ned som fremmedarbejder og fik børn og siden børnebørn.

Selv om Özil er født og opvokset i Tyskland, viste splittelsen mellem det tyske og det tyrkiske sig tidligt i hans liv. Ifølge det amerikanske sportsmedie Bleacher Report var det ikke usædvanligt, at den unge fodboldspiller som syvårig havde to trænere til sine kampe: den træner, holdet havde valgt, og så hans far, der fra den modsatte sidelinje råbte til sin søn på tyrkisk.

Som 16-årig kom Özil til storklubben FC Schalke 04, og i 2008 blev han solgt til Bundesliga-konkurrenterne Werder Bremen. Det var her, at den offensive midtbanespiller for alvor udfoldede sit store talent, og i starten af 2009 debuterede han på det tyske landshold. Forinden havde Özil været nødt til at vælge mellem sit fødeland og sine forfædres land, Tyrkiet. Og da de to lande tørnede sammen halvandet år senere, havde tyrkerne bestemt ikke glemt, at Özil havde valgt at spille for Die Mannschaft. De tyrkiske tilskuere peb højlydt ad den unge stjerne, der havde fået et internationalt gennembrud ved VM få måneder forinden, hver gang han havde bolden. Özil svarede dog på tiltalen med en scoring og afdæmpet jubel. Efter kampen kunne han se et billede af sig selv i den store tyske avis Bild med teksten »Vores Özil«.

En trøje til Erdogan

Skruer man tiden otte år frem, så verden markant anderledes ud for Mesut Özil. Efter sin store succes med landsholdet 2010, blev han solgt til den spanske storklub Real Madrid, inden han i 2013 skiftede til engelske Arsenal i en handel, der gjorde ham til en af klodens dyreste fodboldspillere. 2014 var han med til at vinde VM for Tyskland, og i år var han også udset til at spille en hovedrolle ved mesterskaberne i Rusland. Men i midten af maj 2018 ramte et uvejr Özil og tysk fodbold.

Sammen med landsholdskollegaen İlkay Gündoğan mødtes Özil med den tyrkiske præsident Recep Erdoğan kort inden det tyrkiske valg. Smilende holdt Özil en af sine Arsenal-trøjer op sammen med Erdogan, der de seneste år er blevet stadigt mere upopulær i Vesten. Billederne, der blev lagt på nettet, medførte et ramaskrig, og efter Tysklands skuffende VM valgte Özil at stoppe på landsholdet. Han forklarede, at han følte sig udsat for racisme, og talte om trusler og mangel på respekt.

»Hvis vi vinder, er jeg tysker. Men hvis vi taber, er jeg tyrker,« sagde han blandt andet. Mesut Özil nåede 92 landskampe for Tyskland.