35 år – 700 mål – og en imponerende fysik

Portræt. Christiano Ronaldo nærmer sig pensionsalderen for fodboldspillere, men er stadig uundværlig for sit hold.

Cristiano Ronaldo er fortsat i imponerende god form på fodboldbanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO BERTORELLO

At passere de 35 år er ikke at fylde rundt. Men for en professionel fodboldspiller svarer det næsten til at nå de 70 – et tidspunkt, hvor fremtiden kommer til at udfolde sig på sidelinjen i en trænerkarriere eller investering af de penge, der er optjent på græsset.

Men ikke for Christiano Ronaldo, tilsyneladende. 35 år 5. februar. Stadig en uvurderlig angrebsspiller og målscorer for sit nuværende hold Juventus, og – selv om han måske ikke er helt så lynhurtig som for ti år siden – fortsat i imponerende fysisk form med en krop, der kan vække glæde hos samtlige de køn, der er repræsenteret i dagens identitetspolitik.

På det seneste har medier, såvel de klassiske som de sociale, diskuteret, hvordan han kan holde sig i så god form. Opskriften hedder masser af søvn, adskillige, men sunde og fedtfattige måltider i løbet af dagen samt masser af træning.

700 mål er det blevet til i hans professionelle karriere som fodboldspiller. I en fortløbende duel om, hvem der kan score mest, med rivalen Lionel Messi fra FC Barcelona.

De to har i årevis ført en lignende kamp om, hvem der kan kalde sig verdens bedste fodboldspiller. En umulig konkurrence, som aldrig vil finde sin afgørelse, men i alt fald kan få temperamentet i kog i begge fanlejre.

»Den berømte trøje var en ekstra kilde til min motivation.«


Én ting kan man slå fast: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro er en af de bedste, mest velspillende og mest elegante spillere, verden foreløbig har set i dette årtusind.

Og verden fik for alvor øje på ham, da Manchester Uniteds legendariske træner, sir Alex Ferguson, i 2003 hentede unge Christiano fra portugisiske Sporting CP til den engelske Premier League-klub.

Trøje nr. 7

Ronaldo havde bedt om at få trøjenummeret 28, samme nummer som han spillede i sin tidligere klub. Men Ferguson insisterede på, at hans nye indkøb skulle iføres nr. 7, det nummer, der havde siddet på berømte spillere som George Best, Bryan Robson, Éric Cantona og David Beckham.

»Den berømte trøje var en ekstra kilde til min motivation. Jeg var tvunget til at leve op til en sådan ære,« har Ronaldo siden fortalt.
Han gjorde ikke tilliden til skamme. I sin første sæson rundede han ti mål, og han var manden bag Manchester Uniteds mål nr. 1.000.

I 2009 blev klubnavnet skiftet ud med Real Madrid, kongeklubben, og så kunne ingen længere være i tvivl om, at den velspillende portugiser hørte til i toppen af international fodbold. Med det fulgte berømmelsen og mediernes konstante blitzlys. Ikke kun for præstationerne på banerne, men også for et til tider voldsomt temperament og de skandaler, der næsten pr. automatik følger med et luksusliv i beskyttede omgivelser.

Ronaldos navn har været knyttet til anklager om voldtægt, og han har været involveret i skatteunddragelse. Han blev far til en søn og betalte efter sigende moderen 90 millioner kr. for at holde sig væk.

Reklameindtægter har der været masser af, og han har sit eget modebrand, CR7.

Men fodbold er, hvad man først og fremmest forbinder med navnet Ronaldo. I 2018 indgik han en fireårig kontrakt med den italienske storklub Juventus og fik sat nyt liv i »den gamle dame«, som klubben kaldes. Om den sort-hvide trøje bliver hans sidste på klubbasis, har kun han selv svaret på.

35 år ligner pensionsalderen for professionelle fodboldspillere, men med Ronaldo ved man aldrig.