FOA efterlyser synlig ledelse

Ofte er de ansvarlige ledere ikke til stede, når aftenhjemmehjælperne er på arbejde, og det kan være et problem, mener lokal FOA-formand efter hjemmeplejeskandale.

I alt ni medarbejdere er sendt hjem fra Håndværkerforeningens Plejecenter i Københavns Nordvest-kvarter, mindst to af dem vil blive meldt til politiet, og Haandværkerforeningens Hjemmepleje i København skal ikke længere give hjemmepleje om aftenen til ældre i byens nordvestkvarter Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Billeder af hjemmehjælpere i Københavns Kommune, der bruger arbejdstiden på indkøb og timelange pauser i stedet for hos de ældre, blev i aftes vist på TV2. Og det får nu formand for FOA - Fag og arbejde - social- og sundhedsafdeling i Storkøbenhavn til at efterlyse mere synlig ledelse hos aftenhjemmehjælpen.

- Når vi har med aftenhjemmeplejen at gøre, så er de ansvarlige ledere der ikke om aftenen. Det, tror jeg, er et rigtig stort problem, siger Palle Nielsen.- Der er ingen tvivl om, at der må have manglet noget synlighed i den her situation, siger Palle Nielsen med henvisning til Hånderværkerhaven Plejecenter i Københavns Nordvestkvarter.

Synlig ledelse skaber god arbejdsplads

Med synlig ledelse mener han helt basalt, at man som leder er til stede blandt medarbejderne og er synlig i gruppen. Og det må ikke ses som et tjek af medarbejderne:

- Der er brug for synlig ledelse for at understøtte personalet – men også for at tage de nødvendige diskussioner med personalet og holde fagligheden i højsædet. Samspillet mellem ledere og medarbejdere skaber den gode arbejdsplads. Det handler om at få skabt den rigtige arbejdsplads i forhold til de opgaver, man skal løse, siger Palle Nielsen, der har siddet med til møderne mellem medarbejderne og kommunen.

Udnytte tiden hos borgeren


Situationen i hjemmeplejen i Nordvest kom "voldsomt" bag på Palle Nielsen, og i øjeblikket koncentrerer man sig om at få "rettet op på skuden derude", som han siger. Men han mener samtidig, at TV2's udsendelse ikke var nuanceret nok.

- Borgerne er visiteret til ydelser og ikke tid, siger han og påpeger, at hjemmehjælperne har meget varierende dage, hvor nogle er travle og andre knap så travle.

- Sammen med ledelsen har vi fået gennemarbejdet, hvad der er sket i forhold til de beskyldninger om, at man har været ude og handle for sig selv osv. Der er en forklaring på flere af tingene, og så er der nogle af tingene, der ikke er forklaring på. Og det er ikke godt nok, siger han og understreger, at hvis man som hjemmehjælper har ekstra tid, så bør man bruge den på borgeren.

Og det skal der være fokus på:

- Det fornemste mål som fagforening er, at vi til enhver tid skal arbejde for, at medarbejderne er så længe som muligt hos borgerne i deres arbejdstid – uanset hvad.

Palle Nielsen understreger samtidig, at tv-billederne efter hans mening ikke er hverdag for hjemmeplejen - langt fra.