Flugten fra fangelejren

»Rescue Dawn«. Christian Bale yder en stærk præstation i Werner Herzogs autentisk baserede film »Rescue Dawn«.

Den stålsatte engelske skuespiller Christian Bale ­ i de seneste år set i bl.a. Christopher Nolans to film »Batman Begins« og »The Prestige« ­ er fysisk magtfuld som Dieter Dengler i den autentisk baserede »Rescue Dawn«. Foto: Nordisk Film Fold sammen
Læs mere
I 1965 er Vietnam-krigen officielt endnu ikke begyndt, men USAs luftvåben foretager alligevel hemmelige, CIA-ledede bombetogter over Indokina, og den tysk fødte pilot Dieter Dengler deltager begejstret. Han elsker nemlig at flyve.

Så bliver Dieter imidlertid skudt ned over Laos og havner i en Vietcong-ledet fangelejr, hvor der allerede befinder sig andre amerikanske soldater. Her er forholdene primitive og livet alt andet end lystigt for de afmagrede, langskæggede fanger, men Dieter er ukuelig. Han planlægger en flugt, som forbløffende nok også lykkes, men derefter befinder han sig sammen med kammeraten Duane midt i den laotiske jungle, og hvad så?

At han overlever de livsfarlige strabadser kan ikke være nogen hemmelighed, for Dieter Dengler er en autentisk person, som den tyske instruktør Werner Herzog for ti år siden skildrede fascinerende i sin dokumentarfilm »Little Dieter Needs to Fly«. Nu vender Herzog tilbage til Denglers dramatiske oplevelse i sin første Hollywood-producerede spillefilm, og eftersom den ikke får premiere i de danske biografer, er man glad for, at den er blevet udsendt på DVD.

»Rescue Dawn« er nemlig en medrivende film. Den er ikke sær og visionær som Werner Herzogs tidlige spillefilm (»Aguirre«, »Fitzcarraldo« etc.), men en mere konventionel og konstant spændende beretning om en mand, der ikke er nogen muskelsvulmende Rambo, men lige så målbevidst i sin vilje til at overleve og tro på, at det mod alle odds kan lade sig gøre. Man kan diskutere, hvor sympatisk han egentlig er, men beundringsværdig er han i hvert tilfælde.

Den stålsatte engelske skuespiller Christian Bale – i de seneste år set i bl.a. Christopher Nolans to film »Batman Begins« og »The Prestige« – er fysisk magtfuld som Dieter Dengler, mens man til gengæld kan opleve det som urealistisk, at man har valgt at lade ham tale amerikansk helt uden tysk accent (sådan som virkelighedens Dengler og for den sags skyld Werner Herzog selv gør). Bortset fra det er »Rescue Dawn« rystende troværdig i sin barske skildring af livet i fangelejren, og typisk for Herzog kombinerer filmen brutaliteterne med en næsten magisk skønhed i billederne fra den frodige jungle.

Som Duane skal Steven Zahn for en gangs skyld ikke være morsom og klarer det glimrende, og ligesom Werner Herzogs foregående værk tilgængeligt på DVD herhjemme, den forunderlige dokumentarfilm »Grizzly Man« fra 2005, er »Rescue Dawn« et eksempel på, at den engang meget excentriske filmskaber nu formulerer sig mere klart og appellerer til et større publikum. Prisen er, at en bizar originalitet er forsvundet fra hans film, men gevinsten er elementært spændende historier. Og som Dieter Dengler, der trods sin tyske herkomst opfører sig som en stærkt patriotisk amerikaner, viser Christian Bale igen, at han hører til tidens mest karismatiske yngre filmskuespillere.