Flere og flere kører med vinterdæk

Bedst som vi nød vintergækker og erantis på vej op af græsplænen, væltede sneen i ugen, der gik, pludselig ned, og temperaturen gik i minus.

Den første vinterdags morgentrafik var ét kaos - blandt andet fordi bilister med sommerdæk ikke kunne sætte i gang fra stoplysene. Desuden var mange på deres sommerdæk så nervøse ved at køre, at indfaldsvejene proppede til, fordi hastigheden faldt.

Alligevel kører mere end en million bilister nu på vinterdæk, og der bliver flere og flere. Mens 46,2 procent af de danske bilister kørte med vinterdæk i 2003, bruger 58 procent nu de grove dæk. Det viser en landsdækkende undersøgelse foretaget af Rådet for større Dæksikkerhed.

»Takket være stærkere præventive kampagner mod trafikulykker er danskerne blevet mere bevidste om at køre sikkert. Samtidig får stadig flere medarbejdere firmabil med vinterdæk. De to ting kombineret med en generel højnelse af økonomien har medvirket til, at der i disse år sælges flere vinterdæk. Det er positivt, fordi vinterdæk er det eneste forsvarlige at bruge, når sne og frost først lægger sig på vejene,« siger Georg Nielsen, adm. dir. i Continental Dæk Danmark A/S.

Sagt på en anden måde: Vi går jo heller ikke selv ud på tilisede fortove iført sommersko.

Men selv om flere kører med vinterdæk end før herhjemme, er de ikke så populære som i vores nabolande. I Sverige, Norge og Finland kører mellem 90 og 100 procent med dæk designet til vintervejr, mens alle tyskere fra og med i år per lovkrav skal køre med vinterdæk, når vejret kræver det.