Zen-mesterens magiske come-back

Amerikansk independent films gamle lurendrejer Jim Jarmusch kan heldigvis endnu. Ny film er en hyldest til det spektakulære ved hverdagens trivialiteter.

Foto: Adam Driver spiller hovedrollen Paterson i Jim Jarmuschs "Paterson".
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vejen derhen har altid virket vigtigere end slutresultatet for 63-årige Jim Jarmusch. En original strejfer i den del af den amerikanske filmverden, der ligger så langt fra Hollywood, som tænkes kan. Guderne skal vide, at jeg altid har haft et had-kærligheds-forhold til den aparte instruktør. Under ”Stranger Than Paradise” kunne jeg ikke sidde stille med benene og var ved at dø af kedsomhed, mens ”Down By Law” ramte mig i solar plexus.

Sådan har det været lige siden med Jim Jarmusch og jeg. Vampyrfilmen ”Only Lovers Left Alive” er prætentiøs som bare Fanden, mens ”Dead Man” ville noget og ”Broken Flowers” kunne noget.

”Paterson” er opkaldt efter både sin hovedperson (Adam Driver) og den New Jersey-by, han bor i. Paterson er en stille og glad mand, der kører bus og skriver digte i en notesbog, han har med på farten. Hjemme venter konen Laura (Golshifteh Farahani). Hun er sød og noget mere livlig end Paterson med sin drøm om at blive rig af cupcakes og en fetisch for mønstre på gardiner, puder og alt andet der kan males. Hver aften går Paterson tur med deres lille bulldog, og drikker en øl på det samme værtshus.

I ”Paterson” er gentagelser og mønstre vigtige, og efter en halv times tid glemmer man smartphones og verden udenfor biografen og tager med ind i zonen, hvor alt går langsomt og hvor man ikke møder antydninger af voldsomme temperamenter. ”Paterson” kan ordineres som antistress-medicin, men er altså samtidig en dejlig sensitiv og zen-agtig film, hvis man er typen, der kan læse sig selv ind i det lidt sære og det højfinurlige.

Og hvis man kan læse sig selv ind i hverdagens trummerum. Paterson lever måske nok for sine digte, som han ikke er meget for at få udgivet, men han tager reaktivt men også næstekærligt hvert et minut af dagligdagen med. Jarmuschs nye film er en hyldest til hverdagen, poesien, kærligheden og fred på jord. Med andre ord er ”Paterson” den perfekte feriefilm til mennesker, der ikke sværmer for kravlenisser og ris a la mande.

Hvad: Paterson. Hvem: Instruktør: Jim Jarmusch. Medvirkende: Adam driver, Golshifteh Farahani. Hvor: Premiere over hele landet.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!