Wonder Woman og 10 af virkelighedens kvindelige helte

Den amerikanske film Wonder Woman har sat gang i fantasierne om kvindelige superhelte. I virkelighedens verden var der mange kvindelige helte. Vi giver et bud på 10 af de modigste.

Ethiopisk dronning Gudit. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boudicca (første århundrede efter Kristus)

Da Rom besatte England i det første århundrede efter Kristus blev Iceni-folket anført af en kvindelig leder, Boudicca. Hun anførte et oprør mod romerne, og ifølge den romerske historieskriver Tacitus var hendes begrundelse, at romerne havde konfiskeret hendes land. Oprøret havde medvind i begyndelsen, og den romerske bebyggelse Verulamium, Londinium og Camulodunum blev brændt ned til grunden. Men ved et slag i år 61 efter Kristus, led hun nederlag.

Gudit (ca. det 10. årh. efter Kristus)

Etiopien havde en dronning ved navn Gudit. Denne kvinde, hvis oprindelse er ukendt, blev kendt som en krigerdronning. Nogle kilder hævder, at hun var af jødisk oprindelse. Man har et brev fra 980 efter Kristus, der nævner en etiopisk dronning, der tog magten ved at myrde kongen og som forblev ved magten i årtier. Forskere mener, at denne dronning er identisk med Gudit. Brevet fortsætter: »Hun førte krig mod de kristne og fængslede mange ethiopiere, nedbrændte byer og kirker.«

Tomoe Gozen (ca. 1157 – 1247)

Tomoe Gozen var en legendarisk japansk kvindelig samurai. Hun optræder i et digt, der blev nedskrevet i det 14. århundrede, men var fortalt gennem generationer. Gozen kæmpede for general Kiso Yoshinaka, og hun bar en tung rustning, et stort sværd og bue. Da generalen blev angrebet og dødeligt såret, forsvarede hun ham og kæmpede med en anden samurai, hvis hoved hun skar af.

Ana Nzinga (ca. 1583 – 1683)

Ana Nzinga blev dronning i 1624 i den afrikanske stat Ndongo, der er det nuværende Angola. Hun lavede alliance med Portugal for at beskytte landet mod rivaliserende stammer og for at stoppe Portugals slavehandel. Men hun blev forrådt af portugiserne og måtte flygte til kongedømmet Mtamba, hvor hun dannede en hær af bl.a. tidligere slaver. Hun allierede sig med Holland for at fortrænge Portugal fra Ndongo-området. I en lang række slag anførte hun selv sin hær - selv da hun var højt oppe i årene. I 1657 lavede hun endelig en fredsaftale med Portugal og forblev på magten.

Khutulun (1260 – 1306)

I 1300-tallets Mongoliet var Khutulun en bryder, som ingen mænd kunne overvinde. Hun var en slægtning af Ghengis Khan, men hendes legendariske ry byggede på hendes egen indsats som bryder, kriger og rytter. Hun kæmpede med sin fars tropper i Mongoliet mod den mongolske leder Kublai Khan, der besatte Kina. Marco Polo nævner hende i sin rejseskildring, hvor han beskriver, hvordan hun frygtløs red mod fjendtlige tropper

Mai Bhago (ca. 1705)

I 1705 anførte Mai Bhago 40 sikher i slaget ved Muktsar i Punja - i det nordlige Indien. De kæmpede mod soldater fra Mughai-imperiet, der var et muslimsk dynasti, der herskede over store dele af Indien og Afghanistan. Hun klædte sig som en mand og kæmpede modigt. Hun tjente under sikh-lederen Sri Guru Singh. Ji, som hun også var sikkerhedsvagt for.

Rani Velu Nachiyar (1730 – 1796)

Rani Velu Nachiyar er den første tamilske kvinde, der blev kendt som kriger mod briterne. Hun voksede op i Sydindien, hvor hun som ung lærte at bruge våben. Da briterne i 1772 angreb det kongedømme, hvor hun boede, blev hendes mand og datter dræbt, og hun greb så selv til våben. I 1780 anførte hun sine tropper og besejrede briterne. Hun var ikke den eneste kvinde, der kæmpede mod briterne og et indisk studie har dokumenteret, at kvinder var aktive på slagmarken mod briterne.

Micaela Bastidas Puyucahua (1744-1781)

Micaela Bastidas Puyucahua var født i Peru og var indianer. I 1780 anførte hendes mand, Tupac Amaru, et oprør mod Spanien og Micaela var selv aktiv i kampene. En biografi om hende har dog også mindre flatterende ting at sige om hende, idet hun var en meget streng leder, der personligt udførte henrettelser af mænd, der ikke ville kæmpe.

Dahomey Amazoner (17. til det 19.  århundrede)

For godt 200 år siden i den vestafrikanske stat Dahomey, der nu er kendt som Benin, blev tusindvis af kvinder rekrutteret som soldater og kæmpede for kongen. Samtidige europæiske kilder beskriver dem som Dahomey Amazoner, og man mener, at de oprindelig var kongens hustruer, som han ikke sov med og som ikke havde født ham børn.

Man har kilder der bevidner, at disse amazoner kæmpede med stor vildskab, og mænd holdt sig på lang afstand, når de marcherede gennem landsbyerne.

Yaa Asantewaa (cirka 1840 – 1921)

Yaa Asantewaa blev en af helteskikkelser i kampen mod europæisk kolonisation i 1900-tallet. Hun var opvokset i Ghana og tilhørte Asante-folket. Hun var indehaver af den ceremonielle gyldne stol, der var symbolet på Asante-magten, og da briterne krævede stolen udleveret, nægtede hun. Hun anførte derefter et oprør mod briterne, der er kendt som Krigen om Den gyldne Stol. Men oprøret blev knust af briterne, og Asantewaa døde i exil i 1921.

Krystyna Skarbek: Polsk spion

Der var utallige kvinder, der deltog aktivt i Anden Verdenskrig. I alle lande i Europa var der heltemodige kvinder, der deltog aktivt i kampen mod nazismen. Krystyna Skarbek (Christine Granville) var datter af en polsk greve og barnebarn af en jødisk bankmand. Hendes mand var diplomat, og de befandt sig i Etiopien, da krigen brød ud. Skarbek meldte sig under de britiske faner og slap tilbage til det besatte Polen for at være budbringer til briterne. Hun kastede sig over at organisere polske modstandsgrupper og smuglede polske piloter ud af Polen. Hun blev arresteret af Gestapo i 1941, men hun narrede dem under forhør og blev løsladt. Hun blev derpå smuglet ud af Polen under navnet Christine Granville. Hun blev derpå trænet til at blive faldskærmspilot og blev nedkastet i Frankrig, hvor hun sluttede sig til de franske modstandsgrupper. Hun måtte flygte fra tyske tropper og havnede i Alpeområdet. Hun tog del i flere farlige aktioner og blev legendarisk, da hun lykkedes med at få frigivet fanger fra tysk fængsel ved hjælp af trusler og penge. Hun menes at have inspireret Ian Fleming til flere af sine Bond-piger.