Vellykket thriller om den forsvundne brintbombe og manden, der gik mod systemet

Christina Rosendahl bestyrker med »Idealisten« om det amerikanske B-52-bombeflys styrt ved Thulebasen sin position som en i særklasse sikker og billedstærk instruktør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Idealisten« bygger på oplagt thrillermateriale, som samtidig er så komplekst, at det ikke kan undre, at ingen har turdet tage livtag med det. Før Christina Rosendahl, der er modigere end de fleste og slipper mere end heldigt fra udfordringen.

I 1968 styrtede et amerikansk B-52 bombefly ned nær Thulebasen i Grønland. Flyet medbragte fire brintbomber, hvor af tre blev bjærget, og den sidste forsvandt – fra havisen og fra alle dokumenter om sagen. Ind til journalist Poul Brink fra DR Østjyllands Radio 20 år senere opdager, at flere af de arbejdere, der ryddede op efter flystyrtet lider af diverse hudlidelser – inklusiv kræft.

Han dykker ned i sagen og mødes af lukkede døre, munde og arkiver. For selv om daværende statsminister H.C. Hansen (S) havde bedyret, at Danmark inklusiv Grønland var atomvåbenfrit område, var der øjensynligt ugler i mosen – og plutonium i luften.

 

»Idealisten« er baseret på en absolut sand historie beskrevet af Poul Brink selv i bogen »Thule-sagen – løgnens univers« fra 1997.

Filminstruktør Christina Rosendahl understreger fermt sandhedsvinklen ved at inkludere rigelige mængder arkivoptagelser blandet med fiktive optagelser, der ofte er så akkurate, at man kommer i tvivl om, hvorvidt der er tale om filmeffekter.

Hvem vidste, at der findes skuespillere i Danmark, der så overbevisende kan illudere politikere som Uffe Ellemann-Jensen og Niels Helveg?

En kompleks periode i politik

Christina Rosendahl er i det hele taget en fremragende fortæller. Hun forstår at orkestrere fortællingen, så den på samme tid bliver en thriller om magt og misbrug, et dokument over en kompleks epoke i dansk og international politik og et portræt af en ildsjæl.

En idealist. En journalist af den gamle skole, der ikke giver op, før hvert et blad er vendt i jagten på sandheden, koste hvad det vil. Og koste kan det let, for Poul Brinks efterforskning var bestemt ikke populær, hverken i Danmark eller i USA.

Instruktøren har fundet den helt rigtige partner i Peter Plaugborg, der er overbevisende som Poul Brink.

Med store roller i både »Skammerens datter«, »Idealisten« og den kommende »I dine hænder« må foråret 2015 siges at tilhøre Peter Plaugborg, og her viser han hvorfor: Han har et sjældent nærvær og en indædthed, der klæder rollen som journalisten, der dels, på den positive side, er på jagt efter sandheden, men også lader sig opsluge af jagten på den historie, der kan give ham et navn og en karriere.

En karriere som blev alt for kort, da Poul Brink døde i 2002 i en alder af bare 49 år, men som Christina Rosendahl nu har givet et nyt og længere liv i form af »Idealisten«. Det er ikke bare en film om en kompleks politisk intrige, men også et portræt af en mand – en idealist – der ikke lod sig stoppe af noget så simpelt som lovgivning og trusler.

Sidst, men ikke mindst, fortjener soundtracket til »Idealisten« en kommentar.

Komponisten Jonas Struck, der tidligere spillede i Swan Lee, som Christina Rosendahl portrætterede i dokumentarfilmen »Stjernekigger«, har, sammen med lyddesigner Peter Albrechtsen, leveret et ulmende, nærmest uhyggeligt, elektronisk soundtrack, der til tider giver filmen en nærmest post-apokalyptisk thrillerstemning, der i høj grad er med til at løfte filmens firsertonede billeder.

Efter 29 år - nu kommer Grimms eventyrlige skovtur endelig i biografen

Hvad: »Idealisten«.

Hvem: Instruktør Christina Rosendahl. Medvirkende: Peter Plaugborg, Søren Malling.

Hvor: Premiere over hele landet.

Peter Plaugborg er nærmest uhyggeligt troværdig som journalisten Poul Brink i »Idealisten«. Fold sammen
Læs mere