Valhalla Rising splitter anmelderne

Anmelderne er skarpt skåret op. De enten hader eller elsker Nicolas Winding Refns nye vikingefilm, "Valhalla Rising".

"Den kan roses for sit mod til at være anderledes, men dens selvhøjtidelighed er ulidelig, og jeg gætter på, at otte eller måske ni ud af ti tilskuere vil hade den," skriver Berlingske Tidendes anmelder, Ebbe Iversen. B.T.s anmelder, Jacob Wendt Jensen kalder derimod "Valhalla Rising" for et "mesterværk". Fold sammen
Læs mere
Foto: Dean Rogers Blind Eye Production H.O.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som hjerneskaller flækkes anmelderne midt over med en tung økse. De er ganske enkelt uenige om, hvorvidt Nicolas Winding Refns nye film "Valhalla Rising" er et mesterværk eller ganske enkelt en omgang humbug.

Med en enøjet mand i front og 35 millioner filmkroner i baglommen har den danske instruktør, der står bag "Pusher"-filmene og "Bleeder", filmet "Valhalla Rising" i det skotske højland.

Filmelskere har ventet i fem år på, at vikingeopuset skulle blive færdigt. Det er den nu, men ikke alle er enige om dens værd.

Anmelderne i Danmark har givet filmen alt fra to til seks stjerner, og i udlandet elsker franskmændene den, mens amerikanske anmeldere krummer tæer.

I magasinet Variety skriver filmanmelder Dereck Elley, at Valhalla Rising bruger - lige som sine karakterer - det meste af tiden på at gå rundt i cirkler.

Og den fornemmelse får den ene halvdel af den danske anmelderskare også.

Ulideligt selvhøjtidelig!

Berlingske Tidendes filmanmelder, Ebbe Iversen, skønner, at de fleste nok vil hade at skulle trækkkes igennem vikingefilmen, som anmelderen kalder både "glædesløs" og "ulideligt selvhøjtidelig".

- Den kan roses for sit mod til at være anderledes, men dens selvhøjtidelighed er ulidelig, og jeg gætter på, at otte eller måske ni ud af ti tilskuere vil hade den, skriver Ebbe Iversen.

Læs Berlingske Tidendes anmeldelse her

Han giver ikke mere end to stjerner. Det samme gør filmmagasinet Ekko.

Her mener Lars Bukdahl, litteraturkritiker i Weekendavisen, at "Valhalla Rising" er forrygende i begyndelsen. Men derefter går det helt galt.
 

- Det første tyve til femten minutter lange kapitel af "Valhalla Rising" (...) må være Refns mest brillante og langt ude filmiske voldshandling til dato… Mod al forventning lykkes det Refn at skabe en fuldt overbevisende vikinge-samurai-film, grimet og pågående brutal. Men altså desværre kun en vikinge-samurai-kortfilm, skriver Lars Bukdahl i Ekko.

Hvis du når til rulleteksterne uden at falde i søvn...

Både Politiken og Jyllands-Posten har givet Nicolas Winding Refn 3 stjerner/hjerter med på vejen.

I Jyllands-Posten understreger filmanmelder, Johannes Christensen, at det er ikke historien, der er det væsentlige i denne film.

- Det er dens visuelle mystik og den dødens, voldens og tomhedens æstetik, der imprægnerer den, skriver anmelderen.

Han mener også, at det lykkes Refn at fremmane en stemning af "det forgangne og fortabte".

- Refns film er langt fra dilettantisk, tværtimod: Den er superprofessionel, men den modtages næppe med store lovord. Dertil er handlingen for stillestående og lapidarisk og personerne for endimensionale, skriver Johannes Christensen.

Læs Jyllands-Postens anmeldelse her

Han kollega, Erik Jensen, fra Politiken mener ikke, at man som publikum kommer tæt nok på karaktererne. Og man har derfor svært ved at føle med den enøjede mand, der spilles af Mads MIkkelsen.

- De, der kommer frem til rulleteksterne uden at falde i søvn, vil sidde tilbage med mange spørgsmål, skriver Politikens anmelder.

En udforskning af form - for formens skyld

Hos Information skriver Liselotte Michelsen, at 'Valhalla Rising' er
fyldt med paradokser - skiftevis fascinerende og anstrengende manieret,
intens og kedelig. Hun finder  visse passager filmen for potent, personlig og stemningsmættet, som imponerer og
fascinerer. Men i andre passager syntes Liselotte Michelsen, at filmen virker som en stiløvelse,
en udforskning af form - simpelthen for udforskningens skyld.

Læs Informations anmeldelse her

Vikingefilm er en velkommen fuckfinger!

Efter stjernerne at dømme, så faldt hverken Ekstra Bladet eller B.Ts anmeldere i søvn, før de nåede  til rulleteksterne.

Ekstra Bladet giver filmen 5 stjerner, mens B.T. er helt oppe at ringe med 6 af slagsen.

Ifølge B.T.s anmelder Jacob Wendt Jensen  er "Valhalla Rising" med alt sit mudder, blod og uklare tågebilleder ikke mindre end et mesterværk.

-  At lave en syret film til 35 mio. kr. om vikinger i venstre grøftekant er en velkommen fuckfinger til den etablerede filmindustri - og en stor glæde for dem, der går i biografen efter det nyeste nye, skriver B.T.s anmelder og ærger sig over, at det formentlig vil være ganske få danskere, der vil se filmen.

Læs B.T.s anmeldelse her

Den vises også kun i fem biografer i Danmark. Ikke desto mindre er B.T.s filmanmelder opsat på at få hevet så mange ind i biografen til en omgang vikingekamp i selskab med Mads Mikkelsen.

- Enten vil du røvkede dig eller ile ud af biografen og anbefale filmen vidt og bredt til dine eventyrlystne filmvenner. Jeg går selv i gang med det sidste nu, og jeg stopper ikke lige med det første, skriver han.

Du kan se Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" fra den 31. marts i fem biografer i København, Århus, Odense og Ålborg.

WEB-TV: "Mads Mikkelsen som blodig kriger"