Underholdende underhylere

Bogfænomenet ”Kaptajn underhyler” som især små drenge elsker er nu oversat til en animationsfilm. Med lige dele respekt for originalen og mod i fortolkningen.

Historien om forfatteren Dav Pilkey en succeshistorie på flere måder. Manden der oprindeligt hed Dave, smed et ”e” i sit navn, da han som ung arbejdede på et pizzeria, hvor det sidste bogstav på navneskiltet var faldet af. Allerede i skolen passede Dav ikke ind. Han led nemlig af adhd og havde læseforstyrrelser, og derfor blev han ofte smidt udenfor døren.

Her sad han og tegnede og opfandt allerede midt anden klasse en skikkelse, han kaldte ”Kaptajn underhyler”. En stor baby med utrendy hvide underbukser trukket op til midt på maven, som fløj rundt med en kappe a la Superman. Da Pilkey som voksen begyndte at tegne professionelt blev den aparte superhelt blandet med historier fra Davs skoletid, og det er der indtil videre kommet 12 bøger ud af. Den første udkom i 1997, og bøgerne er siden oversat til 20 sprog og er solgt i omkring 80 mio. eksemplarer. Dav Pilkeys historie om ikke at passe ind og senere netop på den baggrund at få stor succes er god inspiration, og hans bøger har både rebelske elementer i sig og et strejf af at kunne drible kreativt på tværs som den søde side af et adhd-sind. Jeg læste selv bøgerne meget for mine drenge, der var små i 00’erne, og de elskede dem. Det gjorde jeg også selv, fordi de var upolerede og svært kreative.

Hvordan forvandler man så en bogsucces til film? Det er ikke en indlysende forvandling, fordi en bog faktisk egner sig mere til det anarki, der ligger i ”Kaptajn underhyler”. Som læser kan du selv undersøge siderne, blade tilbage og læse noget igen og i det hele taget te dig som du vil. Det er umuligt i hænderne på en stor amerikansk film, der for det første ofte plejer at være designet efter laveste fællesnævner og i sagens natur er der ingen mulighed for at styre noget, når først filmen ruller.

Heldigvis kan man godt acceptere at blive madet med animationsfarvelade, når resultatet er så smagfuldt i forhold til forlægget som i David Sorens film. Historien om de to kreative møgunger Jimmy og Otto er fortalt med respekt for indholdet i bøgerne. Både når det gælder om at vise, hvordan de originale tegninger ser ud og når det gælder måden at fortælle historien på. Tonen er respektløs på en morsom facon. Jimmy og Otto kæmper mod den onde skoleinspektør og klassens nævenyttige professortype. Til den første film i formentlig en længere serie, bruges de første fire af Pilkeys bøger. Anarkien fra bøgerne er i det store hele bevaret – på nær en Holywood-afslutning – men både børn ned til fem-års alderen og voksne der stadig har en lille rod indeni sig, vil more sig fortrinligt i biografen.

Historien er nonsens, som den er i bøgerne, hvorfor det vrimler med rekvisitter som et gigantisk ildelugtende toilet, der går amok og masser af anden humor, der befinder sig hvor den slags er bedst – nemlig under bæltestedet. Stilmæssigt leges der også meget med ironi og det her med at fryse billederne og perspektivere, hvad der sker og andre former for stilbrud som små spurter til alle sider. Dog alt sammen med ét og samme formål: At nå ind til barnet i os alle. Så ædelt kan det godt være i Hollywood, hvis der sidder mennesker med kunstneriske ben i næsen og faglige ambitioner i alle led af filmprocessen.

Hvad: Kaptajn underhyler. Hvem: Instruktør: David Soren. Danske stemmer: Jonas Schmidt, Malte Milner Find, Caspar Phillipson, Mathias Klenske, Therese Glahn, Lars Thiesgaard. Hvor: Premiere over hele landet.