Uhyggelig præstation i »Foxcatcher«

Steve Carell yder en uhyggelig præstation i som psykopatisk milliardær i »Foxcatcher«.

Steve Carell (til højre) er den sportsgale millardær John du Pont, der rekrutterer guldmedaljevinderen Dave Schultz (Mark Ruffalo, til venstre) til sit eget megalomane projekt. Foto: Sony Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af at Mark Shultz har vundet en guldmedalje for USA ved olympiaden i Los Angeles, lever han mildt sagt ikke et glamourøst liv. Det kan skyldes, at han helt mangler sin bror Daves sociale evner. Dave har også vundet en guldmedalje, som han har formået at omsætte til en karriere som træner og konsulent for det nationale bryderforbund. Mark er derimod henvist til at hutle sig igennem med lidet inspirerende foredrag for skolebørn, der nærmest sover af apati.

Dette er afsættet i Bennet Millers autentiske drama »Foxcatcher«, der vandt instruktørprisen ved Cannes-festivalen sidste år. Millers instruktion er beundringsværdig ved sin neutralt observerende tilbageholdenhed, der levner stor plads til skuespillernes magtfulde tilstedeværelse i filmen. Steve Carell, Channing Tatum og Mark Ruffalo bringer sig alle tre endegyldigt op i A-kæden af amerikanske karakterskuespillere med deres fysisk betonede indsats.

Den store overraskelse er komikeren Steve Carells karriere-ændrende præstation som den personlighedsforstyrrede mangemilliardær John du Pont, der er arving til en af USAs største formuer. John du Pont kontakter Mark Shultz, og rekrutterer ham til at virkeliggøre rigmandens hede drøm om at blive mæcen og træner for USAs olympiske brydehold. På Du Pont-familiens gods indretter han luksuriøse træningsfaciliteter, og giver Mark Schulz nøglerne til »Foxcatcher«, som er milliardærens kælenavn til sit projekt.

Et betændt forhold

Mark Schultz er først lykkelig over chancen, men snart står det klart, at forholdet til John du Pont er en giftig affære. Milliardærens interesse for sporten er drevet frem af et grandiost behov for at fremstå som nationens moralske opruster, hvilken han slet ikke har intellektuel kapacitet til. Men dertil er det ambitiøse »Foxcatcher«-projekt den midaldrende mands måde at skaffe sig den kærlighed, hans mor har nægtet ham i årevis. Endelig tyder John du Ponts vane med at purre Mark Schultz midt om natten til personlige træningstimer for en uerkendt homoseksuel drift.

Det der til sidst er kimen til katastrofen, er dog John du Ponts forsøg på at trække Marks bror ind i sit megalomane projekt. Da den skeptiske Dave omsider kommer til Foxcatcher-lejren, bryder den broderlige rivalitet ud i lys lue, en konflikt som John du Pont kun gør værre ved at fryse Mark ud.

Steve Carell, der herhjemme blandt andet er kendt for sin rolle som den utålelige kontorchef Michael Scott i komedieserien »The Office«, er i »Foxcatcher« blevet udstyret med et enormt ørnenæb af en næse, der dog ikke skjuler den gennemtænkte indsats han yder i rollen som den besynderlige John du Pont. På sin vis er der et vist slægtsskab mellem de to karakterer, idet de deler den totale mangel på situationsfornemmelse og social konduite. Du Pont-figuren er til gengæld helt uden Michael Scotts menneskelige og dermed forsonende træk, og er en helt igennem tragisk figur. Han betragter sin omverdenen med samme autistiske som en fugl, og vækker samme ubehag. En rolle der har krævet mod at udfolde i al sin frastødende kompleksitet, og hvor den kunstneriske sejr er desto mere olympisk,

Hvad: »Foxcatcher«.

Hvem: Af Bennet Miller. Medvirkende: Steve Carell, Channing Tatum og Mark Ruffalo.

Hvor: Biografer over hele landet.