Udlev trangen til at grine ad andres ulykke

Skuespilmæssigt har Sarah Jessica Parker blot to tangenter at spille på, og ingen af dem er korrekt stemt. Thomas Hayden Church er til gengæld fremragende i »Divorce«. Foto: HBO Fold sammen
Læs mere

Det burde være så yndigt at følges ad. Men for hovedpersonene i »Divorce« – spillet af Sarah Jessica Parker (»Sex and the City«) og Thomas Hayden Church (»Sideways«) – er tosomheden blevet en spændetrøje for deres personlige udvikling. Midtvejskrise, utroskab, bristede drømme, mindreværdskomplekser og skænderier er med til at rive parret fra hinanden.

Normalt er en truende skilsmisse ikke noget at grine ad, men i HBOs nye TV-serie er det rent faktisk morsomt at følge de ulykkelige hovedpersoner hver for sig, sammen og ikke mindst sammen med deres brogede omgangskreds.

Seriens helt store stjerne er naturligvis Sarah Jessica Parker, men hun er langt fra den, der stråler stærkest i de enkelte scener. Det gør derimod Thomas Hayden Church som den opgivende ægtemand, der i allerførste scene i serien forklarer sin kone, at han er blevet nødt til at skide i en kaffekande i garagen, fordi hun spærrer toilettet i så lang tid ad gangen for at lægge makeup. Han leverer den kontroversielle besked uden at fortrække en mine, og det er en lovende start for både hans karakter og serien som helhed.

Heldigvis holder hele første afsnit niveauet, når det handler om komik, for der er adskillige scener, der er morsomme i en grad, så denne anmelder sad og lo højt i sofaen for sig selv. Ofte er vittighederne underspillede. Andre gange er komikken totalt hysterisk og involverer eksempelvis hunde, pistoler, slag-tilfælde og ambulancer. Det er uforudsigeligheden i »Divorces« scener, der hæver serien et stykke over gennemsnittet af komedie-serier på markedet i dag.

Et andet virkelig positivt aspekt ved pilot-afsnittet er, at vi har at gøre med en komedieserie om midaldrende ægtefolk, men at serien synes at henvende sig til en langt bredere målgruppe, da instruktionen og manuskriptet er både levende og moderne. Lidt a la HBOs storhit »Girls«, der henvendte sig til unge i 20erne men kan og bør ses af alle.

Faktisk minder serien en hel del om netop Thomas Hayden Churchs fremragende film »Sideways« fra 2004, hvor han pudsigt nok også spillede en midaldrende mand i personlig krise. Der er et tilsvarende nærvær i de enkelte scener, og skabernes øje for menneskers personligheder og særheder gør »Divorce« – ligesom det gælder »Sideways« – værd at se.

Som i hovedpersonernes ægteskab er alt dog langt fra fryd og gammen, når det gælder kvaliteten af »Divorce«.

For det første er der en tendens til lidt langtrukne »pinlige« scener, som siden Ricky Gervais »The Office« og Larry Davids »Curb Your Enthusiasm« har fyldt alt for meget i TV-serier. Bemærk for eksempel den lange tale til festen, som ægteparret går til i første afsnit. Lad os håbe, at skaberne af »Divorce« ikke forfalder til denne overbrugte form for komik i de fremtidige afsnit.

En anden svaghed er Sarah Jessica Parker. Ligesom det ofte var tilfældet i »Sex and the City«, så svinger hendes præstationer fra scene til scene. Nogle gange er hun til stede og udfylder sin rolle fornemt. Andre gange – og generelt lidt for ofte – lyder det, som om hun læser sine replikker op fra en bog. Forhåbentligt finder hun sig bedre til rette i rollen i løbet af første sæson.

Hvad: »Divorce« ,TV-serie, Første sæson, afsnit 1.
Hvor: Premiere i dag på HBO.
Hvem: Sarah Jessica Parker og Thomas Hayden Church i hovedrollerne.