TV 2s »Juleønsket« er ritualiseret hygge i metermål og skal nok blive et rigtigt julehit

Ritualiseret hygge er en hovedingrediens i julestemning, og med det in mente fornemmer man allerede ud fra første afsnit af TV 2s »Juleønsket«, at et rigtigt julehit er i sin vorden.

Fra venstre: Zacharias (Morten Suurballe), Gabi (Marijana Jankovic),Julie (Olivia Hillingsø) og Willy (Helmer Solberg) og Rafi (Jonathan Lindinger). Foto: Per Arnesen/TV 2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er noget, der kan få den vrisne morfar frem i danskerne, så er det, når der bliver lavet om på julen. Det må være grunden til, at TV-julekalendere rummer så velkendte skabeloner, at man selv i en vinterlig halvslummer foran fjerneren problemfrit kan følge med.

Ikke et ondt ord om det, for ritualiseret hygge er en hovedingrediens i julestemning, og med det in mente fornemmer man allerede ud fra første afsnit af TV 2s »Juleønsket«, at et rigtigt julehit er i sin vorden.

TV 2 gør sin vane tro op med københavneriet og henlægger handlingen til Nyborg på Fyn, hvilket markeres af nogle flotte billeder af Storebæltsbroen i tusmørke. »Juleønsket«s kernefamilie synes vi, at vi kender, endnu inden de har åbnet munden: Hovedkarakteren Julie (Olivia Hillingsø) er det mellemste barn, en gæv tween, der skælder ud på sine to småstressede karriereforældre (Esben Dalgaard og Signe Skov), fordi de skal arbejde på selveste juleaftensdag. Lillebror Toke (Pelle Falk Krusbæk) kommenterer de fredsommelige familieskærmydsler uden at være alt for øretæveindbydende, mens den introverte og søde halvsøster Mie (Marie Boda) tilføjer »Juleønsket« lidt multikultur med sin interesse for buddhisme.

Mie lærer Julie at chante, hvilket ifølge Mie (og i moderne TV-åndelighed) betyder at ønske sig »noget« af »noget i Universet«, og Julie sender snart en from bøn afsted om, at hendes familie for bare en gangs skyld kan holde jul sammen.

Med juleønsket introduceres julekalenderens metafysiske dimension, der er kunstfærdigt konstrueret med computergenererede billeder. I englehimlen laver den hippe unge engel, Rafi, så meget ballade, at englenes vismænd beslutter sig for at sende ham til menneskenes verden. Et er nemlig, at han maler overskæg på sin englelærer Aron, noget andet er, at han udviser foruroligende mangel på interesse for menneskenes ve og vel. Ifølge englen Zakarias, der spilles af Morten Suurballe med gammeltestamentlig alvor, kan Rafi først få rigtig englestyrke og vinger, når han kan finde ud af at sætte andres ønsker foran sine egne. Så kan han lære det, den lille faldne egoist-engel.

Hvis man kender sine kalenderklassikere som »Jesus og Josefine«, kan man godt regne ud, at Julie og Rafi teamer op i de kommende afsnit, og sammen skal de bekæmpe det onde, der både truer det hinsides og det dennesidige i 24 nøje afmålte portioner. Det bliver præcist så skørt, uhyggeligt og sjovt, som det plejer at være i danske TV-julekalendere, og måske lidt til.

Hvad: »Juleønsket«.

Hvem: Medvirkende: Olivia Hillingsø, Esben Dalgaard og Signe Skov.

Hvor: TV 2 kl. 20.00.