Trutmunden mod rumvæsnerne

Oscar-vindende manuskriptforfatter rammer bunden i fjollet scifi-film.

Chloë Grace Moretz i »Den 5. bølge«.Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Rumvæsenerne kommer! Hvem de er, og hvad de vil? Pyt med det, bare vi kan få lov at bruge nogle computereffekter, hyre en køn blond skuespiller til at løbe panikslagen rundt og skyde med maskingeværer.«

Cirka sådan forestiller man sig produktionsmødet, der startede »Den 5. bølge« – en besynderlig blanding af sciencefiction og dystopisk teenageromance, der aldrig lander sikkert på hverken det ene eller det andet ben, til trods for at manuskriptet er skrevet af oscarvinder Akiva Goldsman.

Plottet er enkelt: Jorden bliver invaderet af rumvæsener, der lukker for al elektricitet og sender jordskælv, oversvømmelser og sygdom efter en hastigt decimeret menneskehed, inden de stiger ned på Jorden i menneskeskikkelse, så ingen ved, hvem der er ven eller fjende.

Midt i det hele løber teenagepigen Cassie (Chloë Grace Moretz, reduceret til en trutmund) rundt og leder efter sin lillebror, mens hun forfølger et par kemiforladte halvromancer med et par kønne drenge med en mangel på personlighed, der perfekt matcher den overordnede fortællings mangel på dybde, sammenhæng og originalitet.

Hvad: Den 5. bølge. Hvem: Instruktør: J. Blakeson. Medvirkende: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson. Hvor: Premiere over hele landet.