Toptunet og trættende testosteron

Drengerøvssmil, gensynsglæde med alle seriens helte og en fin hilsen til afdøde Paul Walker munder ud i et gigantisk bremsespor på grund af den lange spilletid.

Tilbage i 2001 var den første »The Fast and the Furious« rent bilvæddeløb på film. Uden karaktertegninger. Syv film og 14 år senere er det mildt sagt stadig ikke personportrætterne, der bærer franchisen, men til gengæld er der kommet så mange nye helte med gennem seriens levetid, at filmen trods sin buldrende actionfart truer med at køre i grøften på grund af overlæs. Det er Agent 007, Mission Impossible og Expendables i én stor actionbuffet.

Karaktererne kan ikke slås ihjel i den her slags film. Det er computerspilslogik, hvor alle liver op igen, selv når de burde være smadret til ukendelighed. »Tænk at det lykkedes!« eller varianter deraf udbrydes ofte i en film, hvor heltene kører frontalt ind i hinanden for bagefter bare at stige ud af bilerne, knække nakken og fortsætte med en nævekamp eller to. Uden der i øvrigt er en dråbe blod i nærheden.

Selv dem der er døde i den virkelige verden. Paul Walker forulykkede for næsten halvandet år siden i sin bil og afgik ved døden, men på det tidspunkt var det meste af »Fast and Furious 7« indspillet, så man valgte at bygge filmen op omkring hans exit fra universet. Man slår ham ikke ihjel i filmen – det ville være usmageligt – men man lader ham trække sig tilbage til kone og barn. En løsning der i det store hele fungerer fint. Filmfolkene har ved hjælp af en hånd – og kroppe – fra Paul Walkers to brødre, fraklip fra gamle film og digitalt hekseri med Walkers ansigtstræk fået det hele til at ligne, at han er mere med, end han egentlig var. Det er temmelig godt gjort.

Den indre drengerøv

Alle heltene fra filmserien er med, og der er mindst to sæt skurke, så det tager knap to en halv time at komme hele vejen rundt. Det er for stort et overbud selv for de vildeste bilnørder, selv om der er nytænkende stunts undervejs. For eksempel et par håndfulde biler der smides ud fra et fly, og som lander, hvor de skal, i nærheden af skurkenes konvoj og en bil der kan køre 398 kilometer i timen, hvilket er nok til at fræse tværs gennem to skyskrabere. Det er vanvittige idéer, man kun som drengerøv kan respektere, hvis ikke man i længden tog sig selv i at ærgre sig over, at man havde glemt ørepropperne derhjemme. Braget runger for længe, og »Fast & Furious 7« er ikke en film. Det er »Biler i Bella Sky« på toptunet og i sidste ende trættende turbotestosteron.

Hvad: »Fast & Furious 7«.

Hvem: Instruktør: James Wan. Medvirkende: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Dwayne Johnson, Jason Statham, Tyrese Gibson, Kurt Russell.

Hvor: Premiere over hele landet.