To gange Eisenberg er to for mange

Jesse Eisenberg spiller to roller i "The Double". En succes og en fiasko. Filmen er mest det sidste. Fold sammen
Læs mere

Idéen om at fortælle en historie om en håbløst kikset fyr, hvis hverdag bliver overtaget af en overnaturligt succesrig fyr, der ligner ham på en prik, har den engelske instruktør Richard Ayoade fra den russiske forfatter Dostojevskij. Det er lidt af en visuel genistreg at pakke handlingen ind i et trøstesløst kontormiljø, der ligner Terry Gilliams »Brazil« tilsat strejf af Franz Kafkas »Processen« og George Orwells »1984«.

Kulisserne og de sære situationer lever. Desværre bliver det menneskelige aspekt i filmen talt ihjel af ikke én men to gange Jesse Eisenberg, der er en af de få unge skuespillere, hvis medvind jeg simpelthen ikke forstår. Eisenberg spiller nærmest kun med sit mundtøj, og han taler mig simpelthen kold i biografsædet. Alt i alt ender »The Double« da også som et lidt køligt eksperiment, som en del studerende og yngre filmnørder formentlig vil hylde, fordi det er anderledes. Til dem vil jeg anbefale »Brazil«, »The Machinist« og »Delicatessen« i stedet for. Det er langtidsholdbart, varmblodigt guf for filmsærlinge.

Hvad: »The Double«. Hvem: Instruktør: Richard Ayoade. Medvirkende: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska. Hvor: Premiere i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Kolding og Gentofte.