To danske film er nomineret til en Oscar

»The Look of Silence« og »Krigen« skal konkurrere om de prestigefyldte statuetter. The Revenant med Leonardo di Caprio er topscorer med 12 nomineringer.

Tobias Lindholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA MEROLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske film er at finde på listen over de nominerede til 2016-uddelingen af de prestigefyldte Oscar-statuetter

Joshua Oppenheimers dokumentarfilm »The Look of Silence« er nomineret til en Oscar som bedste dokumentarfilm, mens Tobias Lindholms »Krigen« bejler til prisen som bedste ikke-engelsksprogede film.

Det er torsdag eftermiddag dansk tid annonceret ved en ceremoni i Samuel Goldwyn Theater i Los Angeles.

»Krigen« handler om en dansk befalingsmands dilemma i krigen i Afghanistan og efterfølgende, fik premiere sidste år og blander professionelle skuespillere med soldater. I hovedrollen ses Pilou Asbæk.

»Krigen« skal blandt andet i konkurrence med den ungarske film, »Son of Saul«, der først på ugen vandt en Golden Globe i den tilsvarende kategori.

Dansk film vandt sidst en Oscar for bedste udenlandske film med Susanne Biers »Hævnen« i 2011.

Den danskproducerede dokumentarfilm, »The Look of Silence« fik også en nominering till en Oscar i kategorien bedste lange dokumentarfilm.

Filmen er instrueret af Joshua Oppenheimer, der også var nomineret for tre år siden for filmen »The Act of Killing«.

»The Look of Silence« fortsætter i sporet fra »The Act of Killing« og handler også om det indonesiske folkemord i sidste århundrede. Filmen følger en optiker, der identificerer sin brors drabsmand og efterfølgende kæmper med, om han er i stand til at tilgive drabsmanden.

I kategorien for bedste dokumentar film skal »The Look of Silence« konkurrere med filmene »Amy«, »Cartel Land«, »What Happened, Miss Simone?« og »Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom«.

Især »Amy« har vakt international opsigt med sit portræt af den afdøde sangerinde Amy Winehouse.

»Krigen« er Tobias Lindholms første Oscar-nominering som instruktør, mens han tidligere har leveret manuskript til »Jagten«, som i 2014 var nomineret i samme kategori uden at vinde.

»Jeg er dybt taknemmelig og beæret over den nominering, som »Krigen« har fået i dag,« siger instruktøren i en skriftlig kommentar, hvor han gerne vil dele æren med de soldater, flygtninge og pårørende, han har brugt i forbindelse med filmen.

»Jeg har ofte talt om mine films afhængighed af virkeligheden, men jeg må konstaterer at denne nominering føles aldeles uvirkelig. På en magisk og eventyrlig måde,« lyder det i kommentaren fra Tobias Lindholm.

I den amerikanske hovedafdeling af Oscar-nomineringerne blev den store topscorer filmen »The Revenant«, der får dansk premiere næste torsdag.« Filmen, der er instrueret af sidste års vindende instruktør Alejandro G. Iñárritu, har Leonardo di Caprio i hovedrollen som en nybygger i starten af 1800-tallets barske USA i kamp med vildmark og bjørne.

The Revenant blev nomineret til i alt 12 Oscars, deriblandt som bedste film, og Leonardo di Caprio er nomineret til den Oscar for bedste hovedrolle, han endnu aldrig har fået. Ti nomineringer var der til action-braget »Mad max: Fury Road«, mens Ridley Scotts »The Martian« blev nomineret til syv Oscars.

En af dem er også for bedste mandlige hovedrolle, der spilles af Matt Damon. En tredje nomineret i denne kategori er Eddie Redmayne, der spiller hovedrollen i »The Danish Girl«, engelsk film om den danske kunstner Einar Wegener, der som den første i verden fik en kønsskifteoperation og blev til Lili Elbe.

Konen, kunstneren Gerda Wegener, spilles af svenske Alicia Wikander, der også er nomineret til en Oscar for bedste kvindelige birolle. Blandt bedste kvindelige hovedrolle-nomineringer finder man blandt andre  Cate Blanchett fra filmen »Carol«, Jennifer Lawrence fra »Joy«, og den unge Brie Larson, der netop har fået en Golden globe for rollen i filmen »Room«.