Til kameraet jer skiller

DR går efter det brede seerfelts loyalitet i den nye langtidsserie »7-9-13« om virkelige danskeres parforhold.

Jesper og Christina bliver gift på datoen 7.9.13 – i DRs nye langtidsserie »7-9-13«. Foto: Plus Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har engang været med i et boligprogram. Bagefter sagde TV-holdet til min kæreste og mig, at vi var det eneste af de medvirkende par, de regnede med, ville være sammen om ti år. Det fik seerne aldrig svar på, om vi gjorde, men det er klart, at det har ligget som en underliggende præmis for hele formatet: Har de en chance, når de forskellige forventninger skal kunne rummes i en toværelses? Nu får DRs seere muligheden for faktisk at følge fem højst forskelligartede par, der netop har slået pjalterne sammen. Ikke bare i et enkelt program, men også i årene fremover. »7-9-13« hedder dokumentarserien, der sendes første gang i aften på DR1, og så er der jo allerede fokuseret på det, der er indlagt som spændingsmotor: Hvor mange af parrene har held nok til at holde dårligdommene fra livet, klare skærene i en tid, hvor ægteskab, familie og samliv er under pres?

Det er uden tvivl den »livslange« TV 2-succes »Årgang 0«, der har ansporet DR til at sætte projektet i gang – med blik for, at stationen skal finde frem til de udsendelser, der kan samle danskerne i bedste sendetid, skabe seerloyalitet og sætte gang i diskussionere hjemme i stuerne. Og DR er ikke alene om ideen: Til næste år begynder »De 7 bryllupper« for alvor hos konkurrenten TV 2. I løbet af de næste syv år vil man følge syv par syv gange om året. Hvem sagde bunkebryllup? En situation, der på nærmest grotesk vis understreger den kamp om seerne på midterbanen i de to store kanalers programlægning, der i nærmeste fremtid truer med at gøre DR1 og TV 2 til meget sammenlignelige størrelser – uanset, hvad kanalcheferne måtte hævde.

Klar ved ringsiden

Men tilbage til DRs bud på et globryllup: Første ombæring demonstrerer, at det ikke længere er nok at stille et kamera op, følge nogle par og klippe lidt i det bagefter. Her er der indarbejdet fiktive elementer, som omtrent præsenterer galleriet som rollefigurer i en dramaserie. De medvirkendes beretninger krydres med lækkert rekonstruerende dækbilleder. Og der er smidt fortællemæssige bomber ind undervejs: »Vi mødte hinanden da vi begge sad i fængsel«, »Jeg er lige blevet forældreløs«, »Min søn har vendt mig ryggen, fordi jeg har fundet en ny kvinde.« Jo, der er ofret tid, flid og møje på flagsskibsserien. Og som med hvilken som helst TV-serie betyder casting alt – med de muligheder for identifikation og afstandtagen, den tilbyder seerne.

I første afsnit møder vi det gæve barejerpar Jesper og Christina fra Holbæk, der håber på at få børn – i hvert fald gør hun. De modne turtelduer fra Albertslund – Torben har forladt sin kone gennem 27 år for at være sammen med sin nye kærlighed, den spirituelle Astrid, med sønnens respekt som pris – den skal du nok genvinde, når du udstiller dit nye liv i primetime, tænker man. Og Sydhavnens Annika og Emil, der fandt hinanden bag tremmer og nu håber på at kunne få en tilværelse uden narko og kriminalitet – en bevægende kontrast. Næste gang følger manden, der fandt en violinistinde med fire børn, og parret der mødte hinanden på farmerdating.

Så er scenen sat i det, der er lagt an som en kombination af et realityshow, hvor kameraet ved mere om de medvirkende, end de selv gør, og et pirrende udskillelsesløb. Vi sidder klar ved ringsiden, når modgang og medgang melder sig og fortiden, nutiden eller fremtiden – måske – indhenter de nye seerdarlings. Stærkt underholdende? Ja.

Og mit eget parforhold? Det holder endnu, tak fordi I spørger, bank under bordet. Det kan jeg så sidde og fryde mig over, mens jeg – formodentlig – kan følge et eller flere af de medvirkende pars tosomhed, som bryder sammen. Held og lykke!

Hvad: »7-9-13«

Hvor: DR1 onsdag klokken 20.