Til alle jer med »Breaking Bad«-abstinenser

»Better Call Saul« er lavet af manden bag den mesterlige »Breaking Bad« og tilbyder stilsikkert, kulsort, deadpan-drama i topklasse.

Problemerne tårner sig op for Jimmy McGill alias Saul Goodman (Bob Odenkirk). Foto: Netflix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Breaking Bad« er med rette blevet kaldt en af verdens bedste TV-serier, og fortællingen om den kræftsyge kemilærer Walter Whites storhed og fald som narkotikaproducent står som et lysende fyrtårn i den flodbølge af kvalitetsserier, der i disse år spyttes ud fra Hollywood og omegn.

Efter at hovedmanden bag »Breaking Bad«, Vince Gilligan, endegyldigt har lagt Walter White i graven, er han nu, sammen med en af sine »Breaking Bad«-forfattere, Peter Gould, klar med en ny TV-serie, der er – hvad man kalder – en »spin-off-serie«, som ikke mindst kendere og elskere af »Breaking Bad«-universet har ventet på i åndeløs spænding.

Og lad os bare konstatere med det samme, at »Better Call Saul«, som serien hedder, og som i dag har premiere på Netflix, har været værd at vente på.

Da Saul blev til Saul

Gilligans nye serie fokuserer på én af de mere farverige personager i »Breaking Bad«s ganske farverige persongalleri, nemlig advokaten Saul Goodman, som Walter White kommer i kontakt med, fordi han skal have hvidvasket sine penge. Goodman er en vaskeægte »shyster« – han taler hurtigere, end en hest kan rende, entrerer uden problemer med lyssky personager og tænker først og fremmest på at skumme gysser til sig selv uden at komme i fedtefadet.

Hans varemærke er billige TV-reklamer i klassisk brugtvognsforhandler-stil med slagordet: »Better Call Saul«. Men efterhånden som »Breaking Bad« udvikler sig, kommer man også tættere på Saul Goodmans tvetydige personlighed, og han begynder at fremstå mere elskelig.

Nu får vi så forhistorien om, hvordan Saul Goodman blev til Saul Goodman. »Better Call Saul« foregår seks år før handlingen i »Breaking Bad«, hvor Jimmy McGill, som er Sauls virkelige navn, forsøger at få enderne til at mødes. Han kæmper som advokat med små sager og en mildest talt klientløs praksis, mens hans storebror Chuck, der er partner i et prestigefyldt advokatfirma, har forskanset sig i deres fælles hus, fordi han lider af en særlig angstneurose.

Her i starten er Jimmy/Saul stadig på dydens smalle sti, men det ændrer sig i takt med, at han kommer i kontakt med indtil flere gamle kendinge fra »Breaking Bad«.

Stilfuld blender

Vince Gilligan har endnu en gang skabt et TV-univers, der føles særegent. Der er skruet lidt op for kontrasterne – både i billederne og hos figurerne – end i »Breaking Bad«; således er »Better Call Saul« mere sort og direkte i sin comedy og mere forvrænget i sin virkelighed, hvilket heldigvis klæder vores hovedperson, der spilles med overbevisning af Bob Odenkirk.

Her er klare aftryk af mesterinstruktører som Joel og Ethan Cohen, Wes Anderson, David Lynch og Quentin Tarantino, hvilket bestemt ikke er nogen ulempe. For Vince Gilligan og Peter Gould formår at blende det hele sammen med et fantastisk præcist og velskrevet manuskript, der sikrer knivskarp timing i dialogen og en skæv, kulsort, deadpan-rytme i iscenesættelsen. Det bliver aldrig for meget, det er aldrig ren comedy, og Jimmy/Sauls problemer, smerte og forestående udvikling føles her i de første to afsnit, som vi har haft lejlighed til at se, både ægte og vedkommende.

Så selv om »Better Call Saul« trods alt ikke er helt på højde med »moderserien« »Breaking Bad«, så er den en indtagende oplevelse i sin egen ret og naturligvis et »must see« for alle TV-serie-fans.

Hvad: »Better Call Saul«. TV-serie i ti afsnit.

Hvem: Skabt af: Vince Gilligan og Peter Gould. Medvirkende: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Michael McKeen m.fl.

Hvornår: Første afsnit har premiere på Netflix mandag. Andet afsnit har premiere tirsdag. Derefter kommer der et nyt afsnit hver tirsdag.