Stolt og såret

Skuespillerpræstationerne i Oscar-nomineret film er fremragende og bevægende, men hvis filmen var lidt kortere, havde de stået endnu mere klare.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der står Denzel Washington over det hele på ”Fences”. For nogle år siden spillede Denzel Washington rollen som Troy Maxson på Broadway, og da han kendte rollen som sin egen bukselomme, kunne han ligeså godt selv instruere filmudgaven af August Wilsons teaterstykke. På den led skulle han ikke diskutere alle temaerne igennem endnu en gang.

Og man forstår Washingtons fascination. Dels er ”Fences” en god og relevant historie og der er gods i rollen som Troy. Som ung mand kom han i fængsel, og fik derfor først begyndt på sin baseballkarriere, da han var mere end 30 år gammel. På den baggrund fik ikke så meget ud af det, som han måske kunne. Siden blev han skraldemand og en hård og retskaffen far ved siden af sin hustru Rose (Viola Davis). Hans sønner må sige ”sir”, når de tiltaler ham og i det hele taget er hans gøren og laden svær at godkende som far i år 2017.

Troys oplevelser har sat sig i ham som bitterhed. En bitterhed man hele tiden mærker, men som dog også af og til afløses af en fandenivoldskhed, der skaber godt humør i familien. I knap to og en halv time følger vi hans deroute fra 50-års alderen i et drama, der byder på en velskrevet ordstrøm og masser af muligheder, hvor skuespillerne kan stråle. Denzel Washington har ikke blot en men flere monologer af den type, der kan skaffe en skuespiller en Oscar.

Denne gang blev det dog kun til en nominering til Washington, mens Viola Davis vandt en Oscar. Helt rimeligt for hun kan også kunsten på samme tid at spille stolt og såret. Filmen er så god, at det er rimeligt den var med i Oscar-farvand først på året og på den baggrund er det mildt rystende, at den ikke vises i biografer over hele landet men kun i Cinemateket i København.

Danske Charlotte Bruus Christensen har stået bag kameraet, som hun også gjorde det med sidste års ”Girl on a Train”. Der er logisk nok ikke den store billedlige variation i et filmet teaterstykke, men til gengæld viser filmen, at hun som fotograf magter flere forskellige genrer, og i et fag som hendes er det vigtigt ikke at blive typecastet.

Hvad: Fences. Hvem: Instruktør: Denzel Washington. Medvirkende: Denzel Washington, Viola Davis, Stephen KcKinley Henderson. Hvor: Premiere over hele landet.