Størst af alt er kærligheden

En film uden skurke og helte men med ægte mennesker, som det er umuligt ikke at komme til at holde af.

Still fra filmen Deb bedste dag i Olli MÔøΩkis liv med Oona Airola og Jarkko Lahti
Læs mere
Fold sammen

I en tid hvor langt de fleste film har knald på både farver, tempo og de dramatiske konflikter, er det en fornøjelse at se en lille afdæmpet perle som finske Juho Kuosmanens »Den bedste dag i Olli Mäkis liv«.

De sprøde sort-hvide billeder sender os tilbage til tiden, 1962, men også udenfor tiden, for der er noget dybt almengyldigt over temaet om, at det der for andre ligner det største, der kan overgå et menneske, måske ikke er det for personen i centrum.

Olli Mäki står nemlig for at kunne vinde titlen som Verdensmester i fluevægt, selvom han kun har ti professionelle kampe bag sig, men han kan ikke helt svinge sig op til samme entusiasme som hans stadigt mere frustrerede manager. Olli Mäki er nemlig forelsket i søde, skønne Raija fra hjembyen Kokkola, og det fylder meget mere i hans bevidsthed end kampen og den hæder, ære og opmærksomhed der følger med.

Juho Kuosmanen forstår at fremhæve poesien i sin dybt sympatiske hovedperson. Særligt en scene, hvor Olli Mäki løber med drage gennem en øde skov, er et smukt billede på den frihed, han i stigende grad ser blive taget fra ham. For »Den bedste dag i Olli Mäkis liv« er måske nok en film om boksere, men ikke om boksning. Det er en skøn, sjov og rørende kærlighedshistorie og en fortælling om at følge sine drømme – i det tempo og i den form, man selv har lyst til. En film uden skurke og helte men med ægte mennesker, som det er umuligt ikke at komme til at holde af.

Hvad: »Den bedste dag i Olli Mäkis liv«

Hvem: Instruktør - Juho Kuosmanen.

Medvirkende Eero Milonoff, Joonas Saartamo, Oona Airola