South Park er stadig til at grine af efter 20 år

Det fantastiske er, at seriens jokes stadig føles friske, selv om nogle af os har fulgt South Park i to fulde årtier. For så lang tid siden er det, at verden for første gang stiftede bekendtskab med Kenny, Stan, Kyle og ikke mindst Cartman.

South Park er gået ind i sin 20. sæson. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske nationalsang er blevet et problem. Forældet er den. Borgerne kan ikke forholde sig til den længere. »The Star-Spangled Banner« har med andre ord brug for et reboot, som så meget andet kultur får i disse år. Derfor hverver regeringen i denne sæsonpremiere af South Park filminstruktør J.J. Abrams. For han reddede »Star Trek« og »Star Wars« med sine geninspilninger.

Måske kan han også redde resten af USA?

Det er et typisk South Park-plot. Et skævt blik på den kultur- eller samfundsdebat, der verserer lige nu omkring uopfindsomhed og trangen til at genbruge.

Og det fantastiske er, at seriens jokes stadig føles friske, selv om nogen af os har fulgt serien i 20 år. Ja. Du læste rigtigt. Det er to fulde årtier siden, verden for første gang stiftede bekendtskab med Kenny, Stan, Kyle og ikke mindst Cartman.

Grunden til, at South Park ikke blot eksisterer, men stadig er relevant som samfundssatire i 2016, er, at serien har fulgt med tiden. For det første er der ikke længere op til 20 afsnit per sæson men blot ti. Det betyder, at man ikke når at blive træt af figurerne i de uger, den kører.

Langt vigtigere er det dog, at disse ti afsnit nu bruges til at fortælle en kontinuerlig historie, som vi kender det fra de store HBO- eller Netflix-serier. Der er altså en rød tråd gennem alle afsnittene, og det klæder i den grad en komedieserie som denne, der ellers kan føles abrupt.

I denne sæson bliver det amerikanske valg et af de største omdrejningspunkter. Her er valget mellem pest og kolera gjort særdeles konkret. Desuden bliver det en fryd at følge denne sæsons behandling af debatten om politisk korrekthed, der netop nu verserer i USA såvel som herhjemme.

I dette første afsnit bliver særligt temaet med drenges internetnetmobning af piger berørt, og det er tydeligt, at denne plottråd kommer til fylde meget de kommende afsnit. Eric Cartman forsøger at mægle mellem kønnene på skolen med en bizar form for talkshow i skolens gymnastiksal:

»Det er på tide, vi indser, at piger er cool, og at kvinder er sjove. Ligesom os. Så Wendy, kom herop på scenen. Sig noget sjovt. Noget med at du er fed og knalder mange mænd og brug ordet vagina rigtigt meget,« siger Cartman.

»Jamen, jeg har ikke lyst til at være sjov,« svarer Wendy.

»Det er netop den type sexisme, der betyder, at du kommer til at bruge hele livet i et køkken. Dette er ikke en joke. Piger er sjove,« råber Cartman.

Sidste år var måske den stærkeste sæson i seriens løbetid. Her blev det hykleriske i vores higen efter økoprodukter skildret, og vi så, hvordan vi skider på de fattige ved at bygge hipster-barer i deres kvarterer. Der er grund til at tro, at vi kan nå samme niveau i år.

Har du glemt alt om South Park, så prøv at streame et par afsnit. Det er som at gense en gammel, glemt, men elsket barndomsven.

Hvad: South Park.

Hvem: Skabere: Matt Stone og Trey Parker.

Hvor: Kan ses på Comedy Central, DR3 og MTV. Og snart på Viaplay. Premiere på 20. sæson. Første afsnit.