Solid film om amerikansk snigskytte

Portrættet af Chris Kyle, der som snigskytte slog mindst 160 fjender ihjel i Irak, er velspillet og spændende, men Clint Eastwoods »American Sniper« er dog ikke i nærheden af de store krigsfilm fra 1970erne.

Bradley Cooper er for tredje gang nomineret til en Oscar for hovedrollen i Clint Eastwoods »American Sniper«. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede som dreng viser Chris Kyle (Bradley Cooper) talent for at ramme rent med sit gevær. Hans far fortæller ham, at der findes tre slags mennesker: »Får, ulve og hyrdehunde«. Sidstnævnte passer på flokken, og den slags er Chris. På den baggrund er det nærliggende for ham at være med til at forsvare USA i Irak, hvor han ender med at gøre tjeneste i fire lange, seje omgange.

Hans job bliver at være snigskytte. At ligge på det højeste tag i det område, de amerikanske soldater skal indtage, og skyde på det fjendtlige, der rører sig foran de fremadrykkende tropper. Kyle kan ramme selv en spinkel dreng med en granat på mere end 500 meters afstand. Og det er der nogle gange brug for. Oppe på tagene skal der ofte tages livsvigtige beslutninger på ganske få sekunder, og det tærer på tilregneligheden.

Lige før han bliver sendt af sted, gifter Kyle sig med kvinden Taya, og undervejs i krigen får de to børn. Selv om Kyle ikke lider fysisk overlast i Irak, smuldrer han langsomt indvendig. Det kan være svært at koncentrere sig om familien, når han endelig er hjemme, selv om han bliver kaldt for »legende« i felten.

»American Sniper« er instrueret af 84-årige Clint Eastwood, som excellerer i at viske sig selv ud som fortæller og lade begivenhederne rulle hen over lærredet. Eastwood gør ikke tingene unødigt heroiske, og han har valgt gode skuespillere. Især Bradley Cooper deler portrættet af snigskytten op i ubekymret, krakeleret og nogenlunde hel igen i tre akter. Man forstår den store historie, fordi vi får en stærk skæbnehistorie på mikroplanet.

Som dansker må man dog erklære sig ret målløs over, at »American Sniper« har bevæget sig helt op på Oscar-plan. Dertil er der for lidt fokus på følgerne af krigen frem for selve krigen, og billederne af virkelighedens Kyle til sidst (i flere minutter!) er unødvendige, ligesom mobiltelefoner i felten og ujævn brug af satellitovervågning virker brugt som kunstig spænding. Clinten afholder sig heldigvis fra at docere for meget, men desværre også fra at dosere helt rigtigt.

Hvad: »American Sniper«. Hvem: Instruktør: Clint Eastwood. Medvirkende: Bradley Cooper, Sienna Miller m.fl. Hvor: Premiere over hele landet.