Søger nyt job: Her vil Peter Aalbæk være chef

Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa søger stillingen som ny administrerende direktør for Det Danske Filminstitut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Zentropa-direktøren søger med en polemisk ansøgning jobbet som ny direktør for Det Danske Filminstitut.

Et nyt kapitel i en årelang fejde mellem Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen og Det Danske Filminstitut (DFI) blev i dag skrevet, da den Zentropa-direktøren offentliggjorde en ansøgning til jobbet som direktør for DFI. Jobbet er netop blevet opslået i overensstemmelse med DFIs regler for posten.

I ansøgningen der er blevet rundsendt til medierne på mail, retter Peter Aalbæk Jensen en hård kritik mod DFIs nuværende styring, som han beskylder for at være “magtfuldkomment og snæversynet”.  I den ombæring ønsker Peter Aalbæk Jensen en kraftig beskæring af instituttet, hvis funktioner han i stedet ønsker at udlægge til landets regionale filmfonde.

»Jeg ønsker som ny omvendt liberalist at decentralisere og uddelegere instituttets magt og beføjelser. Jeg ønske at ændre dets selvforståelse og funktioner,« skriver Peter Aalbæk Jensen.

Ved at styrke de tre  regionale filmfonde, FilmFyn, Den vestdanske filmpulje og den københavnske filmfond vil Zentropa-drektøren “evolutionere” dansk film gennem et nationalt  talentopsøgnings arbejde og en uddannelsesmæssig opgradering af lokale filmfolk, der til sammen skal blive en dynamo for en “berigende eksport og kulturimperialisme”.

Det nuværende københavnske filminstitut vil Peter Aalbæk Jensen slanke til en stab på halvdelen af en nuværende, men til gengæld skal de, der overlever sparerunden finde tilbage til det som Zentropa-direktøren kalder “fordums arbejdsglæde og stoltheden over at være en del af et generøst støttesystem med en halv milliard på kistebunden”.

»Filminstitutet skal gennemsyres af et ønske om at fremme og tjene dansk film og ikke, som nu, være drevet af lige dele impotens og misundelse over ikke selv at være skabende,« skriver Peter Aalbæk Jensen, der også ønsker at nedlægge det nuværende filmcinematek, der har til huse i DFIs kælder i Gothersgade.

Peter Aalbæk Jensen er opmærksom på at hans nuvæende engagement i Zentropa vil blive diskuteret til en jobsamtale, men han understreger, at han siden sidste år har overladt den daglige ledelse til et fem mands-kollektiv af Zentropa-medarbejdere, samtidig med at han slår fast at ansøgningen er seriøst ment.

»Min ansøgning vil utvivlsomt med min historik i mente betragtes som et skæmt og en provokation. Dette er ikke tilfældet!«, slutter Peter Aalbæk Jensen.

DFIs nuværende direktør Henrik Bo Nielsen vil ikke over for Berlingske be- eller afkræfte om han har tænkt sig at genansøge sin egen stilling, idet han henholder sig til at det er en sag mellem ham selv, hans kone og hans bestyrelse.

Ifølge DFIs jobopslag skal stillingen besættes senest 1. juli 2016.