Smuk og brutal film om den store krig

Den bedste film om Anden Verdenskrig i lang tid kommer overraskende nok fra Ungarn. Stærk og nærmest brutal og på samme tid smuk på kanten til det absurde.

De 13-årige tvillinger, deres mor og deres bedstemor i den barske film »Det store stilehæfte«, der foregår under Anden Verdenskrig i Ungarn. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At dømme efter mængderne af film om Anden Verdenskrig mangler vi ikke just flere film om den ellers meget vigtige begivenhed i moderne historie. Lidelserne er fortalt og genfortalt på kryds og tværs fra alle vinkler. Tror man. Indtil man indser, at den næsten surrealistisk hårde krigsfilm noir »Det store stilehæfte« har lige netop den kant, der skal til for, at vi stadig åbner øjnene helt op og spidser ører.

En mor sender sine 13-årige tvillingebrødre på landet i Ungarn hos deres bedstemor. Faderen er draget i krig, og det er for fattigt og usikkert at være i byen. Bedstemoren har høns gående i køkkenet, og hun serverer sure gamle supper, som drengene ikke kan lide. Men først når de to drenge har arbejdet hårdt hele dagen. Bedstemor kaldes for »heks« i landsbyen tæt ved gården, og rygterne går, at hun har slået sin mand ihjel med gift nogle år tidligere.

Brutal rejse

Drengene ligner hinanden som to dråber vand. De taler ikke meget, men deres lukkede ansigter siger alligevel det hele. Drengene skriver deres oplevelser ned i et stilehæfte, som de har fået af deres mor, samtidig med at vi ser dem på filmlærredet. Fortrædelighederne nærmest regner ned over dem, men de holder sammen. Det er en hårrejsende og til tider brutal rejse, som de to drenge er på. Heldigvis blødes den rå realisme op af flotte billeder, så filmen sammenlagt bliver til en overraskende formfuldendt og hårdtslående film. Både med kant og med hjerte.

Vi befinder os i en tid, hvor bomber kan falde hvor som helst og når som helst, og når de gør, så er det bare sådan, verden er. Få sekunder efter må man videre. Den ungarsk-østrigsk-tysk-franske film, hvor der tales ungarsk, har indtil videre levet et hengemt liv på mindre filmfestivaler verden over, men hvor er det godt og modigt, at Miracle Film nu får den ud i de danske biografer. »Det store stilehæfte« kan godt risikere at være for rå til de mere følsomme, men til gengæld er filmen fuldstændig behageligt befriet for de sentimentale sider, som de fleste andre film om Anden Verdenskrig har for mange af. Især de amerikanske af slagsen. Biografaktuelle »Bogtyven« er et af de værste eksempler.

Hvad: »Det store stilehæfte – Krigsdagbogen«.

Hvem: Instruktør: Janos Szasz. Medvirkende: Lászlo Gyémánt, András Gyémánt.

Hvor: Premiere i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Gentofte, Klovborg, Kolding.