Slut med mumlende skuespillere

Filmselskab vil gennemgå lyden på de kommende afsnit af TV 2s nye serie »Den som dræber« efter kritik fra seere og anmeldere.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske film og TV-serier bliver jævnligt kritiseret for, at skuespillerne mumler deres replikker, så de bliver uforståelige, og nu bliver kritikken også rettet mod TV 2s nye store krimisatsning »Den som dræber«.

I flere anmeldelser af seriens første afsnit, der blev vist søndag aften, fremhæves den ringe lyd og de utydelige replikker. Jyllands-Posten mener, at seriens skuespillere sætter en ny »danmarksrekord i mumleri« og gør dialogen uforståelig, mens Information kalder lydarbejdet »utilfredsstillende« og noterer, at flere replikker går tabt. Også Berlingske og Ekstra Bladet kalder skuespillet mumlende.

På TV 2 siger programchef Keld Reinicke, at replikkernes kvalitet og lydniveau ikke har generet ham personligt, og at stationen har været meget opmærksom på, at kvaliteten var i orden.

»Men vi er altid lydhøre over for kritik, og det er en dum irritationsting, som vi skal have gjort noget ved,« siger Keld Reinicke.

Han mener dog ikke, at det drejer sig om et problem hos seriens skuespillere, der tæller kendte navne som Lars Mikkelsen, Ulrich Thomsen og Jakob Cedergren.

»Det er snarere et spørgsmål om at få det rette lydmiks frem, og det er vi allerede i gang med at se på,« siger Keld Reinicke.

Realistiske replikker

»Den som dræber« er produceret af Miso Film, og det bliver filmselskabets opgave at få replikkerne til at stå klarere i den ny TV-serie. Den konceptuerende instruktør på serien er Birger Larsen, og han påpeger, at kritikken om de uforståelige replikker ofte er blevet rettet mod nye TV-serier.

»Men jeg vil vove at påstå, at i den andel af seerne, som kritiserede replikkerne i tidligere serier som »Rejseholdet« og »Forbrydelsen«, vil der være færre, der har problemer med »Den som dræber«, siger Birger Larsen.

Da lydsiden på tidligere danske serier ofte har været under kritik, har Miso Film og TV 2 haft et særligt fokus på lydkvaliteten. Omtrent halvdelen af hele dialogen er af samme grund blevet forbedret ved en eftersynkronisering i et studie. Og det på trods af, at instruktøren ikke mener, at »Den som dræber« er en særligt dialogbåren serie.

»Jeg vil vove at påstå, at man godt ville kunne følge med i seriens handling, selvom man skruede helt ned for lyden. Men det skal selvfølgelig ikke være meningen, at man ikke forstår, hvad skuespillerne siger,« siger Birger Larsen.

Da dialogen ligger på et separat spor end for eksempel musik og effekter, vil det være muligt at hæve dialogen lydmæssigt i de færdigindspillede afsnit, uden at man dermed skal have fat i skuespillerne igen. Instruktøren vil til gengæld ikke ændre på skuespillernes spillestil, hvor replikker ofte er improviserede og »realistiske«.

»Vi kan ikke længere bruge den gammeldags skolediktion, man brugte i serier som »Matador«. Jeg vil hellere have realisme og så risikere, at der er nogle enkelte utydelige replikker,« siger Birger Larsen. B