Slaget ved Dybbøl bliver til dansk storfilm

Ole Bornedal skal instruere stor historisk spillefilm om slaget ved Dybbøl Mølle i 1864.

Ole Bornedal skal instruere filmatiseringen af Tom Buk-Swientys "Slagetbænk Dybbøl". Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kommende dansk storfilm om den dansk-tyske krig i 1864 er i øjeblikket under udvikling af filmselskabet Miso Film og Danmarks Radio. Filminstruktøren Ole Bornedal skal sørge for at give blandt andet Slaget ved Dybbøl den fulde, spektakulære ”Saving Private Ryan”-behandling.

”Filmen skal give en følelse af, som man selv står på slagmarken ved Dybbøl,” siger filmens producer Peter Bose til Berlingske Tidende.

Filmen er kommet i stand efter, at Miso Film har erhvervet rettighederne til Tom Buk-Swientys anmelderroste og prisbelønnede bestseller ”Slagtebænk Dybbøl” om slaget ved Dybbøl den 18. april 1864. Planen er at producere en helaftensspillefilm baseret på bogen.

”Det er en fremragende bog, der virkelig får historien til at fremstå levende, samtidig med at den giver et indblik i de politiske beslutninger der førte til krigen,” siger Peter Bose.

Slaget ved Dybøl den 18. april 1864 blev en skæbnesvanger dag i danmarkshistorien, og et nederlag der førte til, at næsten en tredjedel af landet skiftede nation.

"Slaget ved Dybbøl har altid haft min interesse. Jeg har igennem mange år tænkt på disse billeder: En tordnende himmel og rystende danske soldaterunder den, mens preussere stormer voldene, og på ganske få timer udsletter fædre og sønner i en rasende krig - der med et slag, dét slag - for evigt står mejslet i nationens erindring.

Og så alligevel glemt. Der må være en stor historie i det her til os alle. Historien om mennesker - fanget i en gal og skæbnesvanger virkelighed, og den glæder jeg mig til at fortælle på det store lærred," siger filminstruktøren Ole Bornedal.

Filmen er planlagt som en helaftensspillefilm, og Ole Bornedal skriver manus i samarbejde med manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram. Udviklingen startede i februar 2010, og indspilningerne er planlagt at finde sted i foråret 2012. Ifølge Peter Bose er premieren planlagt til foråret 2013.